Dakbedekkingen

Er zijn veel verschillende soorten daken. Een dak kan daarom ook verschillen in:

  • Materiaal waarvan het dak gemaakt is
  • De vorm van het dak
  • Het oppervlakte
  • De kleur (mede afhankelijk van het materiaal)

Om inzicht te geven in de mogelijkheden, gaan we zoveel mogelijk soorten daken bespreken. Welke dak geschikt is in uw situatie, zal beperkt zijn tot slechts een paar opties.

Zo word er al een groot onderscheid gemaakt tussen hellende en platte daken. Hierdoor valt vaak al de helft van de opties af

Type dakbedekking in overzicht

Veel informatie over de diverse soorten dakbedekkingen. De belangrijkste informatie hebben we in een tabel verwerkt. Hierdoor is het makkelijk om snel de verschillen te achterhalen tussen de kosten en levensduur. Later op de pagina duiken we de diepte in per onderwerp en type dak..

Soort dakbedekkingGemiddelde prijs per m2Levensduur (circa)
Hellend dak
Beton dakpannen€45,- tot €55,-40 tot 50 jaar
Keramische dakpannen€50,- tot €60,-tot 80 jaar
Rieten dak€80,- tot €110,-30 jaar
Zinken dak€70,- tot €110,-tot 100 jaar
Kunstleien€30,- tot €40,-30 jaar
Natuurleien€100,- tot €125,-90 jaar
Dakpanplaten€50,- tot €65,-30 tot 50 jaar
Groendak (extensief)€50,- tot €80,-50 jaar
Plat dak
Bitumen dak€40,- tot €65,-30 jaar
EPDM dak€45,- tot €70,-40 jaar
PVC dakbedekking€50,- tot €70,-20 tot 40 jaar
Golfplaten€30,- tot €50,-20 jaar
Groendak (intensief)€55,- tot €75,-50 jaar

In de tabel zijn soms grote verschillen terug te zien in de prijs of levensduur. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder geven we meer informatie en leggen we de verschillen uit.

Een dak vol met dakpannen

Hellend dak

Een schuin dak kan bestaan uit de volgende soorten dakbdekkingen:

  • Dakpannen (komt het vaakst voor)
  • Dakshingles
  • Leien
  • Rieten dak
  • Zinken dak

Plat dak

De opties bij een plat dak een stuk minder afwijkend. Veelal lijken de daken hierbij op elkaar, vooral qua kleur. Die zijn namelijk zwart, maar toch zijn hier ook nog alternatieve kleuren te vinden.

Plat dak word geplakt

Oppervlakte van een dak

Het oppervlakte heeft uiteindelijk veel invloed op de kosten voor het plaatsen van een nieuw dak. Ook zullen de kosten hoger liggen om een groot dak te onderhouden en is de kans op lekkages groter

De juiste dakbedekking kiezen

Met de verschillende opties, is het eigenlijk de grote vraag welke dakbedekking je nou dient te kiezen..

Type dak – De eerste criteria waar de keuze op gebaseerd zal zijn, is het type dak wat er momenteel aanwezig is. Zo zijn er voor hellende daken en platte daken specifieke soorten dakbedekking beschikbaar. Dit is vaak een vast gegeven en maakt de keuze dus al weer iets beperkter en makkelijker.

Uitstraling – Het type dakwerk geeft de uitstraling van een woning weer. Zo zijn veel oudere woningen voorzien van dakpannen. Waarbij nieuwe woningen ook vaker een plat gedeelte hebben of soms zelfs een zinken dak. Een stapje verder is een rieten dak, dit geeft een luxe uitstraling en is dit past dus niet bij iedere woning (buitenom de kosten).

Voor een plat dak heb je optie tussen bijvoorbeeld golfplaten, die er vaak ook wat goedkoper uit zien, tot een groen dak met een mooie lichtkoepel wat natuurlijker oogt.

Prijs van dakbedekking – Een andere overweging voor een bepaalde soort dakbedekking, kan het prijsverschil zijn. Goedkope oplossingen voor hellende daken zijn veelal een standaard dakpan. Bij een plat dak is de bitumen de meest voordelige optie.

Levensduur(zaamheid) – Naast de bovengenoemde prijs, is het ook van belang hoe lang het dak mee kan gaan. Zo kan het slim zijn om in een duurdere type dak te investeren als deze ook langer mee gaat. Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan een zinken dak, deze is wat prijziger, maar gaat lang mee.

Een belangrijke keuze is ook tussen EPDM of een bitumen dak, de levensduur kan hierbij een doorslaggevende factor zijn.