Bitumen dak

Een grotendeels van de Nederlandse platte daken is gemaakt van bitumen. Echter wat is het nou precies en is dit nou eigenlijk wel de beste keuze? Wij geven graag meer informatie over de mogelijkheden en kosten, zodat een weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

Wat is een bitumen dak?

Bitumen is een dakleer welke zeer populair is door de relatief lage kosten. Het is een nog vrij nieuwe soort dakbedekking welke vervaardigd wordt uit aardolie. Bitumen is elastisch en kan middels lijmen of branden op het dak worden aangebracht. De zwakste punten van bitumen bevinden zich op de naden. Bij lekkages is het vaak met een kleine ingreep weer waterdicht te maken, belangrijk is wel om er tijdig bij te zijn.

Een alternatief voor bitumen is EPDM. Dit is een iets ouder soort dakleer met vergelijkbare eigenschappen. 

Voor- en nadelen van bitumen

De populariteit is wel te verklaren, zo heeft het materiaal veel voordelen

 • Geheel waterdicht
 • Relatief goedkoop om aan te laten brengen
 • Kan tegen chemische stoffen
 • Hecht goed op diverse ondergronden
 • Goede basis voor een groendak

Wel is het verstandig om ook de nadelen voor bitumen door te lezen

 • Het dak wordt op lange termijn aangetast door uv-straling
 • Dit kan invloed hebben op de levensduur, deze is in vergelijking met andere daken, relatief kort;
 • Bitumen heeft als kenmerk dat het in de zomer flexibel wordt en bij kou heel erg sterf, dit kan op termijnen scheuren veroorzaken.

Nieuw bitumen laten plaatsen

Voordat er een nieuw dak geplaatst wordt, zijn er een aantal vragen die je jezelf kan afvragen. Het is mogelijk om zelf de vragen te beantwoorden, maar misschien nog wel slimmer om dit door een dakdekker te laten adviseren. Daarom is het ook altijd mogelijk om deze vragen aan onze dakdekkers te stellen en een vrijblijvende dakinspectie uit te laten voeren. Een aantal vragen op een rij

 1. Is het huidige dakbeschot nog voldoende voor mijn wensen?
 2. Welk soort dakbedekking is het meest geschikt?
 3. Kan er over het oude dak heen worden gelegd?
 4. Wat gaan de kosten zijn voor een nieuw dak?

Onze dakdekkers in de regio kunnen bovenstaande vragen dus allemaal vrij eenvoudig beantwoorden.

Een plat dak laten leggen

Lekkages op het dak

Deze kunnen tijdelijk gerepareerd worden. In sommige gevallen zal het verstandiger zijn om het gehele dak te vervangen. Zeker op het moment als het dak al ouder is dan 15 jaar en de lekkages vrij groot zijn.

Een plat dak kan door de temperatuurschommelingen op den duur scheuren vertonen. Een visuele inspectie kan vaak al duidelijkheid geven over de oorzaak van een daklekkage. Op basis daarvan kan worden besloten of een reparatie voldoende is. Het is altijd mogelijk om een noodoplossing aan te vragen.

 

Vind een geschikte dakdekker uit de regio!

Dakisolatie toevoegen

Op het moment dat het dak wordt vervangen of zelfs nieuw wordt geplaatst, is het verstandig om tegelijkertijd naar de opties voor dakisolatie te kijken. Het toevoegen van dakisolatie is een kleine investering extra en die zal zich snel terug kunnen verdienen.

Wat de kosten voor dakisolatie zijn en hoeveel er op de energierekening bespaard kan worden. Lees dan verder op onze pagina specifiek over de mogelijkheden van dakisolatie.

Alternatieve voor bitumen dak

Voor een plat dak zijn er meer opties naast bitumineuze dakbedekking. Een populair alternatief is bijvoorbeeld een EPDM dak, maar ook een kunststof dak kan overwogen worden.

Bovenop een plat dak kan er ook nog een groendak aangelegd worden. Hieronder zal er echter nog wel een bitumen of EPDM dak liggen.

Welk type bitumen moet ik kiezen?

Er zijn 2 soort bitumen, APP en SBS.

SBS is meer flexibel en kan op diverse ondergronden worden aangebracht. Het nadeel is echter dat het minder goed bestemd is tegen uv-straling. Hierdoor zie je vaak dat SBS bitumen met grind wordt bedekt.

APP gaat meer richting de kunststof vorm en heeft dus meer stevigheid. 

Dient de oude laag verwijderd te worden?

Het kan zijn dat de oude laag eerst verwijderd moet worden, dit zal extra kosten met zich mee brengen. Hierdoor is het in veel situaties wenselijk om het oude dak te laten liggen en hierover een nieuwe laag bitumen aan te laten brengen.

Zal ik ook gelijk het dak isoleren?

Het dak laten isoleren is in veel gevallen aan te raden. 

Wat zijn de kosten?

Voor het plaatsen van een nieuw bitumen dak liggen de kosten tussen de €40,- en €65,- per vierkante meter. Mocht er sprake zijn van een lekkage, dan zal de prijs per vierkante meter niet gelden. In deze gevallen wordt er vaak vooraf een prijs afgesproken welke start vanaf €150,- voor een kleine reparatie.