Dakpannen

Het meest voorkomende type dakbedekking op een woonhuis, zijn nog steeds de dakpannen. Wilt u nieuwe dakpannen laten leggen of het huidige dak laten vervangen.

Bij het aanpakken van een volledig dak, komt er meer kijken dan alleen de dakpannen leggen. Daarnaast is het goed om naar de onderliggende constructie + panlatten te kijken. Ook zijn er diverse randzaken waar mogelijk rekening met gehouden moet worden:

Dakpannen in het blauw

Voordelen van dakpannen

Om de overweging te maken tussen diverse soorten dakbedekking, sommen wij graag de grootste voordelen van dakpannen op:

  • Levensduur: Afhankelijk van het type pannen ligt dit tussen de 40 en 80 jaar
  • Niet heel brandbaar: Als je het vergelijkt met andere type daken zoals een rietendak of dakshingles, zullen dakpannen de brand vertragen
  • Plaatsen gaat snel: Wanneer de panlatten nog goed liggen, dan gaat het plaatsen heel vlot.
  • Onderhouden: Nadat de dakpannen gecoat zijn, zal het vuil minder snel hechten.

Diverse type pannen

Is de keuze gevallen op een pannendak, dan zijn hier nog wel enkele keuzes die gemaakt kunnen worden. Een dakpan kan namelijk van 2 soorten materialen gemaakt worden.

Keramische dakpannen

Een andere naam voor keramische dakpannen is ook wel kleidakpannen. Zoals de naam al zegt zijn ze gemaakt van Klei en is de gehele pan in kleur gemaakt. Dus ook bij schade aan de dakpan, zal de kleur nog steeds hetzelfde blijven.

Deze type pannen zijn wel een stuk duurder, alleen het grootste voordeel is dat de levensduur ook fors langer is. Keramische dakpannen kunnen een levensduur hebben tot wel 60 jaar en zullen minder snel vies worden.

Betonnen dakpannen

Ook deze naam beschrijft al waar ze van gemaakt zijn. betonnen dakpannen zijn gemaakt van cement en zand. Daarnaast wordt de buitenkant afgewerkt met een beschermlaag die ook een kleur kan bevatten.

De kosten zullen lager liggen en hierdoor meer toegankelijk. Een kleinere investering, maar ook hiervan is de levensduur minimaal 30 jaar.

De kosten van dakpannen

Specifiek aan het zoeken naar wat het kost om dakpannen te laten leggen? Hier hebben wij het antwoord op. De kosten voor dakpannen zijn hieronder weergegeven. Het zijn gemiddeldes en zullen veelal afhangen van het uurtarief van een dakdekker + het materiaal.

Type dakpanKosten per m2, inclusief leggen
Betonnen dakpannen€50,- tot €60,-
Keramische dakpannen€60,- tot €80,-

De keuze voor dakpannen is al een voordelige keuze van dakbedekking. Zo is het een robuuste keuze en zijn de verhouding tussen de prijs en levensduur ideaal.

Er zijn een aantal keuzes die de prijs zullen bepalen, denk aan de 2 verschillende soorten dakpannen die hierboven zijn beschreven, zo zullen keramische dakpannen iets duurder zijn. Daarnaast is er nog een keuze tussen vorm en kleur, deze beinvloeden de prijs maar minimaal.

Een andere grote factor voor het bepalen van de prijs is het kiezen van de juiste dakdekker. Het is mogelijk om heel eenvoudig, diverse dakdekkers in de regio met elkaar te vergelijken. Zo een vergelijking kan al snel een besparing tot wel 30% op de kosten van dakpannen opleveren