Keramische dakpannen

Misschien heb je er wel eens op gelet, maar misschien ook niet. Als je op zoek gaat naar dakpannen heb je grofweg twee keuzes. Zo kun je kiezen voor betonnen dakpannen, maar je kunt ook gaan voor keramische dakpannen.

Ze hebben allebei bepaalde voordelen, maar over het algemeen wordt er van keramische dakpannen gezegd dat deze net wat beter zijn dan betonnen dakpannen. Maar waarom zou je dat doen? En wat zijn keramische dakpannen eigenlijk precies?

blauwe keramische dakpannen

Hoe worden keramische dakpannen gemaakt?

Bij betonnen dakpannen kun je je misschien wel voorstellen hoe dat gemaakt wordt. Voor keramische dakpannen wordt er gebruikgemaakt van aanslibsel uit rivieren en klei. Hiervan worden vervolgens dakpannen gebakken.

Er worden dan daarna nog enkele andere zaken aangebracht waardoor keramische dakpannen hun werk nog beter zullen gaan doen. Als ze eenmaal op je dak liggen, wil je natuurlijk dat ze daar zo lang mogelijk kunnen blijven liggen zonder dat je daar iets aan hoeft te laten doen.

Voordelen van keramische dakpannen

Nu je een beetje een idee hebt van hoe keramische dakpannen worden gemaakt, is het tijd om het eens te hebben over de voordelen van keramische dakpannen. Hiervoor werd namelijk al gezegd dat keramische dakpannen vaak net ietsje beter worden geacht te zijn dan betonnen dakpannen. Wat betreft de voordelen van keramische dakpannen kun je dan hieraan denken:

  • Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Dit is een natuurlijk product dat ervoor kan zorgen dat jouw woning een natuurlijke en authentieke uitstraling zal krijgen. Als dat is waar je naar op zoek bent voor jouw woning, dan kunnen keramische dakpannen ideaal zijn.
  • Daarnaast hebben keramische dakpannen een zeer lange levensduur. Je moet al gauw denken aan een levensduur van zo’n 50 jaar als het niet meer is. Dit is flink meer dan de 30 jaar waar je bij betonnen dakpannen vaak rekening mee moet houden.
  • Bij keramische dakpannen kun je er dikwijls voor kiezen om deze met een laagje glazuur te laten bewerken. Mocht je hiervoor kiezen, dan zul je merken dat je een heel stuk minder last hebt van vuil en andere zaken als mossen. Je hoeft je dak dan dus over het algemeen een stuk minder vaak te laten reinigen.

Zijn keramische dakpannen iets voor jou?

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij wat keramische dakpannen nou eigenlijk zijn en wat je er aan kunt hebben. Door middel van de hierboven genoemde voordelen kun je misschien beter een keuze maken als je wilt kiezen wat voor soort dakpannen je wilt nemen. Als je op zoek bent naar dakpannen die het gewoon erg lang uithouden, omdat je niet van plan bent in de komende decennia te gaan verhuizen, dan is dit wellicht de beste optie voor jou.

Het grootste nadeel van keramische dakpannen ten opzichte van betonnen dakpannen is echter dat je er wel wat meer geld voor betaalt. Of je dat het extra geld waard vindt, is dus maar net de vraag. Denk hier dan dus ook zeker goed over na voordat je beslist wat je doet.