Leien dak

Als er aan daken gedacht wordt, dan zullen de meeste mensen al snel denken aan dakpannen. Dit is helemaal geen gekke gedachte, aangezien er in Nederland ongelooflijk veel woningen zijn met dakpannen. Dit is echter zeker niet de enige optie als het gaat om dakbedekking.

Zo kan het best wel eens de moeite waard zijn om te kijken naar de andere opties waaruit gekozen zou kunnen worden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan een leien dak. Dit heeft een heleboel voordelen ten opzichte van een dakpannen, maar het heeft ook wel weer wat nadelen.

Voordelen van een leien dak

Eerst is het tijd voor de voordelen van een leien dak. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat je twijfelt tussen een leien dak of een dak met dakpannen. In dat geval is het altijd handig om even te zien wat een voordeel is van de een ten opzichte van de ander. Daarom staan hieronder een aantal voordelen van leien onder elkaar:

  • Zo zijn leien vaak een stuk lichter dan dakpannen. Dit maakt het dus bij uitstek geschikt voor daken waar niet zoveel gewicht op moet komen te liggen. Mocht er dus sprake zijn van een lichte dakconstructie, dan is het zeker de moeite waard om een leien dak te overwegen.
  • Daarnaast zijn leien vaak ietsje veelzijdiger. Als het bijvoorbeeld gaat om een relatief complexe dakconstructie, dan is de kans groot dat dit met leien niet zo’n probleem is. Dakpannen kunnen daar soms wat meer moeite mee hebben.
  • Ook zijn leien vaak net ietsje beter bestand tegen stormen, maar dat scheelt vaak erg weinig. Zowel leien als dakpannen zorgen ervoor dat een woning erg goed bestand is tegen vrijwel alle weertypen.

Nadelen van een leien dak

Zoals hiervoor ook al kort is gezegd, zijn er ook wat nadelen van leien te bedenken. Om een goede afweging te kunnen maken, is het dus slim om deze ook eventjes door te kijken. Enkele nadelen van een leien dak ten opzichte van dakpannen staan hieronder:

  • Zo zou er bijvoorbeeld naar de prijs gekeken kunnen worden. Een leien dak is vaak best wel een stukje duurder dan als er dakpannen zouden worden gelegd. Dit kan dus echt wel een rol spelen in de keuze tussen dakpannen of leien.
  • Daarnaast zijn leien dus misschien wel veelzijdiger, maar is de montage vaak ook een stukje ingewikkelder. In de praktijk neemt het laten leggen van een leien dak vaak meer tijd in beslag dan het laten leggen van dakpannen. Dit is dus zeker iets om in je achterhoofd te houden.

Een leien dak of dakpannen?

Wat dus de beste keuze voor jou is, hangt helemaal af van de specificaties van je dak en de wensen die jij hebt. Wil je liever een goedkoper dak dat snel gelegd kan worden, dan zijn dakpannen misschien de beste keuze. Wil je aan de andere kant misschien juist een lichtgewicht dak en heb je te maken met een relatief complexe dakconstructie, dan kan een leien dak precies zijn waar je naar zoekt.