Rieten dak

Van alle soorten daken waaruit gekozen kan worden, is een rieten dak toch wel een van de meest traditionele opties. Het is dan misschien niet altijd het stevigste dak, maar het kan wel precies de uitstraling geven waar iemand naar op zoek is. Hoewel het dus zeker niet een van de populairste daken is die tegenwoordig worden gelegd, betekent dit niet dat het niet alsnog een goede optie voor iemand kan zijn.

Om er achter te komen of een rieten dak misschien iets voor jou is, is het slim om nog eventjes door te lezen. Hieronder zullen namelijk een aantal voor- en nadelen onder elkaar gezet worden. Op die manier kan de keuze een stuk makkelijker en sneller gemaakt worden.

Voordelen van een rieten dak

Allereerst dan maar de voordelen van een rieten dak. Er valt namelijk echt wel iets te zeggen voor een dak met dakpannen, maar een rieten dak heeft ook zo zijn voordelen. Hieronder staan op een rijtje een aantal voordelen van een rieten dak:

  • Zo is het allereerst gewoon een erg mooi dak. Als iemand op zoek is naar een karakteristieke uitstraling, dan kan een rieten dak echt precies zijn wat er wordt gezocht.
  • Daarnaast kan men het beeld hebben dat een rieten dak alleen op oude woningen gezet kan worden. Dit is echter helemaal niet waar. Er kan zeker ook gebruik worden gemaakt van een rieten dak op nieuwbouwwoningen.
  • Als laatste hoeven er ook zeker geen concessies gedaan te worden wat betreft wooncomfort. Een rieten dak kan een woning namelijk net zo goed beschermen tegen allerlei weersomstandigheden als een ander dak.

Nadelen van een rieten dak

Zoals hierboven staat, zijn er dus wel degelijk een aantal voordelen van een rieten dak te benoemen. Toch zijn er ook wel een aantal zaken waarvan het handig is om er iets vanaf te weten. Een aantal van de nadelen van een rieten dak staan hieronder op een rijtje:

  • Zo is een rieten dak een stuk kwetsbaarder voor brand dan veel andere soorten daken. Zeker als het een tijdje erg droog is geweest, kan een rieten dak relatief gemakkelijk in de fik vliegen.
  • Ook is het niet echt een onderhoudsarme dakkeuze. Om ervoor te zorgen dat een rieten dak een woning echt goed blijft beschermen, is er regelmatig onderhoud nodig. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.
  • Naast het feit dat een rieten dak dus vaak duurder is om te onderhouden dan andere soorten daken, is het laten leggen van een rieten dak dat vaak ook. Dit kan dus zeker ook reden zijn om toch voor een ander dak te kiezen.

Kies jij voor een rieten dak?

Het hangt er dus heel erg vanaf of een rieten dak voor jou de moeite waard is. Als je liever een dak hebt waar je niet zoveel omkijken naar hebt, dan is een rieten dak jou waarschijnlijk net ietsje te veel moeite. Mocht je de uitstraling van een rieten dak echter erg mooi vinden en je hier graag wat extra geld voor uitgeven, dan kan het het overwegen zeker wel waard zijn.