Shingles

Dakbedekking komt voor in vele soorten en maten. Zo kan er natuurlijk altijd gedacht worden aan dakpannen, maar dit is lang niet altijd waar ook naar gezocht wordt. Hoewel dakpannen namelijk voor veel daken een uitstekende keuze zijn, kan het zo zijn dat dakpannen te zwaar zijn voor een bepaalde dakconstructie.

Een andere reden zou ook nog kunnen zijn dat dakpannen gewoon niet helemaal de uitstraling geven die iemand een woning zou willen geven. In dat geval is het dus zaak om op zoek te gaan naar een ander soort dakbedekking. Als er gezocht wordt naar een lichte, goedkope en flexibele dakbedekking, zal er al snel gedacht worden aan shingles. Vooral aan kunststof leien. Natuur stenen leien zijn namelijk een stuk prijziger.

 

Waarvoor kunnen shingles gebruikt worden?

Shingles staan ook wel bekend als bitumen leien. Overigens zijn er ook houten shingles te verkrijgen, maar over het algemeen wordt er voor de bitumen variant gekozen. Deze shingles laten zich uitstekend gebruiken voor allerlei soorten daken, maar voornamelijk voor dakconstructies die niet al teveel gewicht kunnen dragen.

Juist omdat shingles namelijk zo licht zijn in vergelijking met veel andere soorten dakbedekking, kan het goed gebruikt worden voor allerlei soorten bijgebouwen. Hierbij kan dus onder andere gedacht worden aan tuinhuizen, carports, stallingen en soortgelijke gebouwen. Uiteraard zijn shingles ook te gebruiken voor een woning of vakantiehuis, maar vaak laat de dakconstructie daar ook andere en zwaardere dakbedekkingen toe. Desalniettemin kunnen er dus op vrijwel elk gebouw shingles gelegd worden.

  Wat zijn voordelen van shingles?

  Hierboven zijn al een aantal voordelen van shingles benoemd. Een van de belangrijkste voordelen van shingles is dat het een lichte vorm van dakbedekking is. Daarnaast zijn er echter nog wel wat andere voordelen van shingles te benoemen:

  • Zo is het ook nog eens relatief goedkoop. Als je niet al teveel geld hebt om te besteden aan de dakbedekking van een gebouw, dan zijn shingles helemaal geen slechte optie.
  • Daarnaast zijn shingles ook in heel veel verschillende uitvoeringen te krijgen. Of je nou een bepaalde kleur zoekt of misschien wel een bepaalde vorm shingles, het kan allemaal.
  • Ook beschermen shingles een woning of bijgebouw uitstekend tegen regen, onweer en andere weersinvloeden. Hiervoor doet het zeker niet onder voor andere dakbedekkingen.
  • Geluid wordt ook uitstekend gedempt door shingles. Mocht je dus in een relatief drukke buurt wonen, dan kan dit ervoor zorgen dat je daar een stuk minder last van hebt.

  Wat zijn de nadelen van shingles?

  Naast voordelen zijn er ook altijd wat nadelen te bedenken. Ook bij shingles is dit het geval. Hoewel shingles dus erg veel voordelen kennen, is het toch ook slim om de nadelen even door te nemen om te zien of het inderdaad de juiste keuze is voor jouw dak. Daarom staan hieronder een aantal nadelen van shingles op een rijtje:

  • Zo is de levensduur van shingles een stukje minder lang dan van veel andere soorten dakbedekking. Denk aan zo’n 10 tot 20 jaar.
  • Ook kan mos en groene aanslag relatief gemakkelijk op shingles groeien. Dakonderhoud is dus extra belangrijk bij shingles voor een gezond en sterk dak.