Dakwerk

Voor dakwerkwerkzaamheden zijn er een diversiteit aan klussen die een dakdekker kunnen uitvoeren. Ieder element van het dak kan hierbij aan bod komen, maar grofweg onderscheiden we de volgende 4 soorten klussen:

  1. Aanleg nieuw dak
  2. Renovatie bestaand dak
  3. Reparatie bij lekkage
  4. Dakonderhoud

Vaak valt de klus onder 1 van bovenstaande opties. Natuurlijk kan het ook zijn dat er slechts een onderdeel van het dak vernieuwd hoeft te worden of bijvoorbeeld het plaatsen van een lichtkoepel.

Aanleg van een nieuw dak

Is er momenteel nog geen dak aanwezig, denk hierbij aan het plaatsen van een aanbouw. De keuze is hierdoor vrij in te delen. Wat voor dak wordt er gekozen, dit zal mede van het ontwerp afhangen. Kies je voor een hellend dak of een plat dak?

Voor beide opties zijn er nog meer keuzes als het gaat om materiaal waarvan het dak gemaakt is. Laat je informeren naar de mogelijkheden en de kosten die hierbij komen kijken.

Meer over plaatsen van een nieuw dak

Renovatie bestaand dak

Ligt er momenteel al een dak, maar is deze hoognodig aan vervanging toe. Dan is de huidige staat van belang om te kijken in hoeverre bijvoorbeeld de dakconstructie en het dakbeschot nog geschikt is. Dit zal de mate van renovatie en hierdoor ook de kosten beïnvloeden.

Bij een ouder dak is het vaak ook handig om direct stappen te zetten met goede dakisolatie.

Een andere optie is om slechts een deel te laten renoveren. Dit kan in het geval van een schoorsteen zijn, na een schoorsteenrenovatie kan het dak vaak nog vele jaren mee zonder last te hebben van lekkage.

Meer over dakrenovatie

Dakreparatie

Is er helaas een lekkage ontstaan aan het dak? Belangrijk is om te weten waar het lek vandaan komt. Ben je daar zelf nog niet helemaal zeker van, kan dit door middel van lekdetectie achterhaald worden. Maar vaak is dat niet nodig doordat bij een visuele inspectie wel duidelijk is waar de zwakke plek op het dak zit.

Zo kunnen er dakpannen verschoven zijn of nokvorsten die los liggen. Bij een plat dak zie je vaak dat scheurvorming de oorzaak is, maar ook aanhechtingen kunnen lekkages ontstaan.

Lees alles over dakreparatie uitvoeren

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.