Dakgoten

Er zijn een aantal onderdelen van een woning waar niet zo vaak aan gedacht wordt. Dit is alleen lang niet altijd terecht. De kans is namelijk groot dat een woningeigenaar een tijd lang vergeet om naar de dakgoten te kijken. Hoewel dit misschien wel goed gaat, kan dit ook veel ellende met zich meebrengen. Dat zou zonde zijn, aangezien het heel makkelijk te voorkomen is.

Dakgoten zijn namelijk van groot belang voor het afvoeren van regenwater, maar om dat goed te blijven doen, moeten ze wel een beetje onderhouden worden. Af en toe de dakgoten laten checken is dus helemaal geen overbodige luxe.

Het nut van dakgoten

Zoals hierboven al is gezegd, is een dakgoot verantwoordelijk voor het afvoeren van regenwater. Als het weer eens flink heeft geregend, zorgt een dakgoot er dus voor dat al dat water centraal en snel afgevoerd wordt. Het is dus best goed voor te stellen dat het belangrijk is dat een dakgoot dit gewoon kan blijven doen.

Helaas komt er niet alleen maar water in dakgoten terecht, waardoor het zomaar eens kan gebeuren dat een dakgoot verstopt raakt. Hierbij kan er onder andere gedacht worden aan takjes, bladeren en andere kleine zaken die na verloop van tijd een verstopping kunnen creëren. In dat geval is het dus niet meer of maar in beperkte mate mogelijk om water af te voeren en dat kan problemen veroorzaken. Een verstopte dakgoot kan namelijk na verloop van tijd zorgen voor een lekkage binnen de woning

dakgoot van zink

Waarom moet een dakgoot goed werken?

Je kunt je nu afvragen wat voor problemen dit kan veroorzaken. Het lijkt namelijk niet zoveel kwaad te kunnen als het water niet zo snel en makkelijk kan wegstromen. Hieronder staan een aantal problemen die op kunnen treden als er sprake is van bijvoorbeeld een ontstopping:

  • Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot de komst van ongedierte. Als er allerlei organisch materiaal in een dakgoot ligt te rotten, dan komen hier vanzelf allerlei beesten op af. Als dit er lang genoeg ligt, kun je dus zelfs last gaan krijgen van ratten of ander ongedierte. Deze beesten brengen weer allerlei ziektes met zich mee, dus dat moet je zeker niet willen.
  • Daarnaast kan er waterschade ontstaan als een dakgoot verstopt is. Het water kan dan immers niet meer wegstromen en zal over de dakgoot heen spoelen. Hierbij kan het langs de muren van een woning stromen en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor lekkages. Als dat gebeurt, dan ben je al helemaal ver van huis. Zorg er dus voor dat je er op tijd bij bent, want dat bespaart je geld en moeite.

Mocht er schade aan een dakgoot ontstaan, dan dient deze zo snel als mogelijk worden gerepareerd. Soms is het mogelijk om puur een naad van een dakgoot te repareren. Echter kan het bij een grotere schade soms verstandig zijn om de gehele dakgoot te laten vervangen.

Dakgoten zijn belangrijk

Hoewel het dus vaak niet als een van de belangrijkste onderdelen van een woning wordt gezien, is een dakgoot wel degelijk van groot belang voor een woning. Zonder dakgoten zou regenwater een heel stuk minder efficiënt worden afgevoerd en zou er sneller sprake zijn van lekkage. Onderhoud je dakgoten dus goed en laat ze eens in de zoveel tijd even nalopen door een vakkundige professional.

Om de dakgoot te beschermen, is het een optie om te kiezen voor een dakgoot omlijsting. Veelal zijn dakgoten een niet heel fraai element, maar met de juiste omlijsting, kan deze zo goed als onzichtbaar worden gemaakt.