Dakgoot kosten

Om ervoor te zorgen dat water goed en snel afgevoerd kan worden, wordt veelal gebruikt gemaakt van dakgoten. Ze vallen lang niet altijd even goed en makkelijk op, maar dat betekent zeker niet dat ze niet van onschatbare waarde kunnen zijn voor een woning. Maar aan wat voor kosten zou je ongeveer moeten denken als je een dakgoot zou willen laten plaatsen? Misschien is je huidige dakgoot bijvoorbeeld wel aan vervanging toe of misschien laat je een geheel nieuwe woning bouwen. Het is altijd fijn om te weten aan wat voor soort kosten er gedacht moet worden.

Repareren of vervangen van een dakgoot?

Als er iets mis is met een dakgoot, is er vaak te kiezen uit twee keuzes. Wordt de dakgoot alleen gerepareerd of is het misschien slimmer om de hele dakgoot te laten vervangen? Over het algemeen is het laten vervangen van een dakgoot de slimste optie. In dat geval zal er geen enkel probleem meer met de dakgoot zijn en zijn er dus ook geen zwakke plekken te vinden. Dit komt echter wel met een prijskaartje. Als er wordt gekeken naar een relatie standaardformaat van dakgoot van zo’n 12 meter, dan zullen de kosten voor de reparatie daarvan vaak tussen de 100 en 150 euro liggen. Dit is flink wat goedkoper dan als de oude dakgoot wordt weggehaald en vervangen door bijvoorbeeld een zinken dakgoot. Dan moet er gedacht worden aan prijzen tussen de 800 en 1300 euro.

Verschillende soorten dakgoten

Een andere factor die bepaalt hoe duur het vervangen van dakgoten is, heeft te maken met het materiaal waar een dakgoot van gemaakt is. Hieronder staan een aantal opties met enkele eigenschappen onder elkaar:

  • Zoals hiervoor al kort was gezegd, zou er dus gekozen kunnen worden voor een zinken dakgoot. Deze geven een woning vaak een luxe uitstraling en hebben een erg lange levensduur. Qua prijs moet er gedacht worden aan zo’n 30 tot 55 euro per meter.
  • Een andere optie is een aluminium dakgoot. Deze is ook te krijgen voor zo’n 30 tot 55 euro per meter. Verder zijn aluminium dakgoten slag- en krasvast en zijn deze vaak ook naadloos te krijgen.
  • Als er gezocht wordt naar een goedkopere optie, kan een kunststof dakgoot misschien de beste optie zijn. Hiervoor zal gemiddeld zo’n 25 tot 35 euro per meter betaald moeten worden. Deze zijn overigens in veel verschillende kleuren te krijgen en zijn erg onderhoudsarm.
  • Als laatste kan er ook gekozen worden voor een koperen dakgoot. Deze heeft ook een erg lange levensduur en kost vaak zo’n 40 tot 45 euro per meter.

Wat bepaalt de prijs nog meer?

Het materiaal van de dakgoot en of een dakgoot gerepareerd of vervangen moet worden maken dus uit voor de prijs. Verder zijn er nog extra opties die het ook nog ietsje duurder kunnen maken. Zo zou ervoor gekozen kunnen worden om dakgoot verlichting te laten installeren, maar dit kost dus wel wat meer. Hetzelfde geldt voor het laten plaatsen van een bladvanger. Hierdoor zal een dakgoot minder snel verstopt raken.