Repareren dakgoten

Het wordt misschien vaak over het hoofd gezien, maar dakgoten zijn een ongelooflijk belangrijk onderdeel van een woning. Zonder dakgoten valt water namelijk gewoon van een dak naar beneden, in plaats van dat het op een goede manier wordt afgevoerd. Ook kunnen dakgoten die niet meer goed werken schade aan een woning aanrichten. Lekkages worden namelijk relatief vaak veroorzaakt door verstopte of beschadigde dakgoten. Mocht er dus geconstateerd zijn dat een aantal dakgoten wel aan een reparatie toe zijn, dan is het slim om dit te laten repareren door een professional.

Waarom zou je een professional inschakelen?

Er zijn best wel wat voordelen te bedenken van het inschakelen van een professional als er een dakgoot gerepareerd moet worden. Allereerst betekent dit dat je zelf niet van alles en nog wat hoeft te doen. Zeker als je niet meer zo goed ter been bent of niet zo handig bent, kan het slim zijn om het dan maar uit te besteden aan iemand die wel precies weet wat er moet gebeuren. Daarnaast verzeker je jezelf er ook van dat de klus goed en snel geklaard wordt. Mocht er toch iets niet helemaal goed zijn met een aantal dakgoten als een professional langs is geweest, dan valt dit vaak onder de garantie die je hebt gekregen. Over het algemeen wordt het dan dus toch nog helemaal in orde gemaakt.

Wat kan er kapot zijn aan een dakgoot?

Er zijn verschillende manieren waarop een dakgoot kapot kan gaan. Het is van belang dat er van tevoren wordt vastgesteld om welke manier het in dit geval gaat. Niet alle problemen hebben namelijk dezelfde oplossing. Hieronder staan een aantal voorbeelden van wat er mis kan zijn met een dakgoot onder elkaar:

  • Als eerste kan er sprake zijn van lekkage. Vaak heeft dit domweg te maken met de ouderdom van de dakgoot. Na verloop van tijd kunnen er kleine beschadigingen ontstaan, waardoor er water kan lekken.
  • Het kan ook zo zijn dat er gewoon een dakgoot los zit. Het water stroomt dan op bepaalde plekken uit de dakgoot waar dat niet de bedoeling is.
  • Verder komt het ook veelvuldig voor dat een dakgoot verstopt is geraakt. Er kunnen dan bijvoorbeeld kleine takjes en ander vuil in de dakgoot zijn gekomen waardoor het water nu niet meer goed weg kan stromen.
  • Bij bepaalde dakgoten kan er zelfs sprake zijn van corrosie.

Wanneer is het slimmer om een dakgoot helemaal te vervangen?

Als de schade beperkt is gebleven, zal het vaak gerepareerd kunnen worden. Dit is echter lang niet altijd het geval. Als een dakgoot last heeft van zeer veel of zeer grote lekkages, is het vaak praktischer om in dat geval gewoon de hele dakgoot te laten vervangen in plaats van te laten repareren. Ook als je bijvoorbeeld weet dat een dakgoot nou eenmaal al op leeftijd is, kan het slim zijn om deze gewoon maar te laten vervangen. Waarschijnlijk zullen die dakgoten dan toch vrij snel aan vervanging toe zijn, dus dan kun je dat maar beter voor zijn.