Hellend dak inspecteren

Er kan van alles gebeuren met een dak. Het wordt dan ook dag in, dag uit geteisterd door verschillende weersinvloeden. De kans bestaat daarom dus ook altijd dat er op een gegeven moment iets mis gaat met een hellend dak. Of dit nou komt doordat het dak gewoon aan vervanging toe is of omdat er bijvoorbeeld net een hevige storm is geweest, als er schade een aan een hellend dak is, wil je dit zo snel mogelijk weten. Om erachter te komen of er iets gedaan moet worden, is het altijd slim om een hellend dak te laten inspecteren door professionals.

Waarom zou je een hellend dak laten inspecteren?

Het is natuurlijk van groot belang dat er zo snel mogelijk duidelijk is wat er aan de hand is met een dak. Ook als er nog geen sprake is van een lekkage, kan het toch al zo zijn dat een dak niet helemaal meer goed is. Het kan dus best zo zijn dat je er zelf misschien nog niets van merkt, maar dat bij een inspectie van het dak toch blijkt dat er iets moet gebeuren. In dat geval is het zeer prettig dat er dan toch voor gekozen is om het dak even te laten inspecteren. Als er immers nog wat langer was gewacht, dan was de schade waarschijnlijk aanzienlijk veel groter geweest. Om de schade te beperken, is een dakinspectie op zijn tijd geen gek idee.

Waar wordt onder andere gekeken bij een dakinspectie?

Het kan natuurlijk overal op een dak fout gaan, maar er zijn zeker wel wat plekken waar het extra belangrijk is om goed te kijken. Deze plekken zijn onder andere:

  • De nokvorsten van een dak. Het is misschien niet het grootste onderdeel van een dak, maar als er iets mis is met de nokvorsten, dan kan dit grote gevolgen hebben.
  • Uiteraard wordt er ook gekeken naar de dakpannen of andere dakbedekking. Hier kan natuurlijk van alles misgaan, maar als dit op tijd wordt gespot, kan een heleboel ellende voorkomen worden.
  • Ook draagconstructies zijn erg belangrijk om na te laten lopen. Zo kan het zo zijn dat er houtrot in de draagconstructie te vinden is. Een dak is dan natuurlijk niet meer zo stabiel als het zou moeten zijn.
  • Verder kunnen bij een dakinspectie ook de dakgoten niet overgeslagen worden. Relatief vaak is dat namelijk datgene wat voor een lekkage zorgt. 

Wat krijg je na een dakinspectie?

Nu er een beetje duidelijk is waarom een dakinspectie wellicht handig kan zijn en waar dan onder andere naar gekeken wordt, is het fijn om te weten wat er uit een dakinspectie komt. Vaak zal er na afloop van een dakinspectie een rapport overhandigd worden. Hierin staat precies wat de professional heeft gezien en of er dus eventueel actie ondernomen moet worden. Misschien moet de dakgoten ontstopt worden of moet het hele dak gewoon een keertje grondig gereinigd worden. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en kun je dus ook meteen aan de slag.