Plat dak inspectie

Hoewel de functie van een plat dak en een hellend dak hetzelfde zijn, is een inspectie van beide soorten daken toch wel echt anders. Het is van belang dat een dak goed onderhouden wordt en dus ook geregeld wordt geïnspecteerd. Op die manier kan er met zekerheid worden gezegd dat een dak het nog wel even vol zal houden en komen de inwonenden van de woning nog voor onaangename verrassingen te staan. Maar waar bestaan de verschillen tussen een dakinspectie van een plat dak en een hellend dak uit?

Inspectie plat dak vs inspectie hellend dak

Er zijn een aantal verschillen te benoemen als er wordt gekeken naar dakinspectie van platte daken en hellende daken. Hieronder staan een aantal van die verschillen op een rijtje:

  • Allereerst is er een verschil in prijs. Dit is niet gigantisch, maar toch zal er voor een inspectie van een hellend dak meer geld betaald moeten worden dan voor een inspectie van een plat dak. Een hellend dak is namelijk onder andere moeilijker te inspecteren en zal dus vaak meer tijd in beslag nemen dan een plat dak. Hierdoor is de prijs dus wat hoger, maar het is ook de moeite waard om met eventuele extra tijd rekening te houden.
  • Daarnaast wordt er bij een hellend dak extra goed gekeken naar de dakpannen. Een plat dak heeft echter geen dakpannen, dus hier wordt juist extra goed gekeken naar eventuele scheuren in de dakbedekking.

Wat kost de inspectie van een plat dak?

Zoals hiervoor al is gezegd, zijn de kosten voor de inspectie van een plat dak een stukje lager dan die voor een hellend dak. Mocht er dus gezocht worden naar professionals die een plat dak kunnen inspecteren, kan dit dus al een fijn idee zijn. Verder hangt de specifieke prijs natuurlijk enorm af van allerlei verschillende soorten factoren. Mocht het om een enorm groot plat dak gaan, dan zal dat uiteraard duurder zijn, dan als het om een klein plat dak zou gaan. Verder verschillen de prijzen per professional ook nog eens. Gemiddeld moet er echter rekening gehouden worden met zo’n 150 tot 250 euro. Als je je beseft dat je je hierna dus geen zorgen meer hoeft te maken over het dak, dan kan dit echt wel de moeite waard zijn.

Moet ik meteen alles laten repareren?

Mocht er uit de inspectie komen dat er wel wat werk te verrichten is, dan kan dat best een bittere pil zijn om te slikken. Misschien is het op het moment bijvoorbeeld te duur of is er een andere reden waarom het nu even niet uitkomt. In dat geval is het fijn om te weten dat het uiteindelijk helemaal aan jou is. Er zal altijd een advies gegeven worden, maar wat er allemaal gerepareerd of vervangen gaat worden, zal helemaal door jou bepaald worden. Hoewel het eigenlijk nooit een slecht idee is om te doen wat een professional aanraadt, betekent dit niet dat dat ook echt de enige optie is. Dat kan handig zijn om in je achterhoofd te houden.