Dakisolatie

Tegenwoordig is het steeds slimmer om een goed geïsoleerde woning te hebben. Zo wordt er niet alleen voor gezorgd dat er minder geld aan stookkosten moet worden uitgegeven, maar wordt het klimaat ook nog eens minder belast.

Er zijn vandaag de dag een heleboel verschillende manieren waarop energie bespaard kan worden. Zo kan er simpelweg minder lang gedoucht worden of kan er beter gelet worden op wanneer de verwarming aanstaat.

Een eerste stap die gemaakt dient te worden, om op lange termijn de meeste stookkosten te kunnen besparen, is het kijken naar het isoleren van de woning. Waarschijnlijk is het bekendste onderdeel wat geïsoleerd wordt de ramen in een woning. Er kan dan dubbel glas of soms zelfs driedubbel glas worden geplaatst wat een heleboel energie kan besparen.

Er zijn echter zeker ook andere opties. Denk bijvoorbeeld eens aan het isoleren van je dak. Zoals bekend stijgt warme lucht op. Dus op het moment dat het dak niet goed is geïsoleerd, zal de warmte ook snel via het dak weer verdwijnen.

Dakisolatie kan voor diverse daken worden toegepast, voor specifieke informatie klik verder:

  1. Plat dak isoleren
  2. Hellend dak isoleren

Wat maakt dakisolatie zo aantrekkelijk?

Naast het dak bestaan er nog vele andere soorten plekken waar er gebruik van isolatie gemaakt kan worden. Zo kunnen de muren van een woning geïsoleerd worden, maar bijvoorbeeld ook vrijwel alle vloeren in een huis. Toch is dakisolatie een van de aantrekkelijkste soorten isolatie. Dit komt voornamelijk doordat het erg efficiënt is.

Isolatie aan binnenzijde

Als er wordt gekozen voor dakisolatie kunnen mensen vaak tot wel 30% aan energie besparen. Dit kan dus echt flink wat geld schelen. Hoewel het dus wel even een flinke investering is om dakisolatie te laten plaatsen, kan dit zeker wel de moeite waard zijn. Zeker in combinatie met ander dakwerk, kan het verstandig zijn om het dakwerk direct te laten mee pakken. Als voorbeeld bij het renoveren of plaatsen van een nieuw dak.

Over de kosten, investering en het rendement van dakisolatie valt veel te lezen. De gemiddelde terugverdientijd ligt rond de 5 jaar. Nu met de hogere energiekosten is het vaak nog korter + de isolatie blijft er ook voor altijd in zitten, zonder daar extra onderhoud aan te hebben.

Enkele andere voordelen van dakisolatie

Maar daar houdt het niet op. Naast het feit dat er ongelooflijk veel energie en dus ook geld bespaard kan worden door middel van dakisolatie, zijn er namelijk nog flink wat andere voordelen te benoemen:

  • Denk bijvoorbeeld aan het wooncomfort. Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat warmte een stuk makkelijker binnen blijft in de winter. Zo hoeft het dus nooit te koud te zijn en kan er altijd genoten worden van een behaaglijke temperatuur.
  • Ook in de zomer is een goed geïsoleerde woning erg voordelig. Dakisolatie zorgt er namelijk in de zomermaanden voor dat een woning lekker koel blijft. Op die manier hoeft de airco een stuk minder aan te staan en wordt er dus nog meer energie bespaard.
  • Verder zorgt dakisolatie er ook nog eens voor dat een dak een stuk beter bestand is tegen wind en lucht. De kans dat er dus ergens toch nog lucht door het dak heen komt, wordt een stuk kleiner met goede dakisolatie.
  • Geluid wordt ook gedempt door dakisolatie. Mocht je dus last hebben van de omgeving, dan kan dakisolatie ervoor zorgen dat dat geluid een stuk minder hard binnenkomt.

Plat dak word geplakt 

Waarom zou je dus geen dakisolatie nemen?

Eigenlijk is het dus altijd een slim idee om dakisolatie te nemen. Zelfs als de woning relatief snel verkocht gaat worden, kan het nog steeds handig zijn. Je hebt er dan immers nog even voordeel van en daarna is de woning ook nog eens meer waard geworden.

Als een woning namelijk goed geïsoleerd is, dan zal dat zich zeer zeker in de uiteindelijke prijs vertalen. Het zal namelijk ook altijd ten goede komen voor het energielabel, iets wat tegenwoordig een steeds belangrijkere factor is voor de nieuwe bewoners.

Het antwoord op bovenstaande vraag is dus eigenlijk dat er geen reden is om het niet te nemen op het moment dat het budget en de mogelijkheden van het dak het toelaten.