Hellend dak isoleren

Een woning echt goed isoleren is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo is het isoleren zelf vaak niet binnen een paar uur geregeld. Daarnaast moet er best wel wat geld geïnvesteerd worden om echt tot een goed geïsoleerde woning te komen. Voor het allerbeste resultaat kan het best zo’n beetje elk oppervlak in een woning geïsoleerd worden. De vloeren, muren en het dak kunnen daarom allemaal geïsoleerd worden. Om dit allemaal in een keer te laten doen, kan een beetje enthousiast zijn. Het kan daarom ook al goed zijn om te beginnen met een van deze soorten isolatie. Zo zou je kunnen overwegen om je hellende dak te laten isoleren.

Wat voor keuzes zijn er?

Als een dak geïsoleerd moet worden, is de eerste vraag eigenlijk altijd of dit vanaf de binnenkant of vanaf de buitenkant gedaan zal worden. Het spreekt best wel voor zich wat het verschil is. Bij isoleren van binnenuit zal het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst worden, terwijl bij isolatie van buitenaf het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking wordt geplaatst. Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende soorten isolatiematerialen waaruit te kiezen valt.

Van binnenuit of van buitenaf isoleren?

Wanneer kies je voor de ene methode en wanneer voor de andere? Over het algemeen zal van buitenaf laten isoleren het beste rendement opleveren. Als er wordt gezocht naar de methode waarmee de meeste energie kan worden bespaard, dan is van buitenaf isoleren waarschijnlijk de beste optie. Dit komt echter wel met een prijskaartje. Het is vaak wel wat duurder om een dak van buitenaf te laten isoleren. Natuurlijk heeft dit alles te maken met de arbeidsintensiviteit. Van binnenuit isolatiemateriaal aanbrengen is een stuk makkelijker dan dit onder de dakbedekking plaatsen. Hier zal dan dus ook voor betaald moeten worden. Van binnenuit isoleren is dus de betere keuze als je wel wilt isoleren, maar je niet heel veel geld over hebt om dit ook echt te doen.

Verschillende isolatiematerialen

Als er besloten is aan welke kant van het dak er geïsoleerd moet worden, is het tijd om na te denken over de verschillende soorten isolatiematerialen. Ook hier geldt weer dat er vaak een balans gevonden moet worden tussen hoe goed iets isoleert en hoe duur dat dan zal zijn. Hieronder staan een aantal isolatiematerialen met eigenschappen onder elkaar:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor PIR-isolatieplaten. Dit is ideaal als er gezocht wordt naar iets dat zeer goed isoleert, maar dat weinig ruimte inneemt als het wordt geplaatst aan de binnenkant van het dak.
  • Glaswol is een andere optie als er van binnenuit geïsoleerd gaat worden. Dit is een stuk goedkoper dan veel andere isolatiematerialen, maar isoleert nog steeds erg goed.
  • Voor steenwol geldt ongeveer hetzelfde als voor glaswol, maar dit dempt ook nog eens veel geluid. Dit kan dus ideaal zijn als de woning op een drukke of luidruchtige plek staat.
  • Er kan zelfs gekozen worden voor PUR. Het is erg slijtvast en heeft daarnaast ook een zeer respectabele isolatiewaarde. Ook dit is vaak een relatief goedkope optie.