Plat dak isoleren

Eigenlijk denkt iedereen tegenwoordig wel eens na over isolatie. Het isoleren van een woning kan dan ook veel voordelen met zich meebrengen. Verder kan er op veel verschillende plekken geïsoleerd worden. Of vloerisolatie nou de beste optie is voor jou of misschien wil je liever je dak laten isoleren, het kan allemaal. Natuurlijk is het ene dak het andere dak niet. Om een plat dak te isoleren, zal er vaak iets anders gedaan moeten worden dan voor een hellend dak. Gelukkig kan er altijd gebruikgemaakt worden van het vakmanschap van goede dakdekkers. 

Wat zijn de voordelen van het isoleren van een plat dak?

Een woning isoleren kan dus op veel verschillende manieren. Een van de meest efficiënte manieren is echter door eens naar het dak te laten kijken. Er gaat namelijk zeer veel warmte en energie verloren bij het dak van een woning. Als dit geïsoleerd is, kan dat dus echt wel een verschil maken. Enkele voordelen van isolatie van een plat dak staan hieronder op een rijtje:

  • Door middel van isolatie van een woning, zal er veel minder energie nodig zijn om die woning op de juiste temperatuur te houden. Als het buiten koud is, zal de warmte namelijk veel makkelijker binnen blijven door voorheen. Maar ook als het buiten juist warm is, zal isolatie ervoor zorgen dat het binnen veel makkelijker koel blijft.
  • Doordat er minder energie nodig is voor de opwarming of afkoeling van een woning, kan hier veel geld mee bespaard worden. Dit zal vaak meteen terug te zien zijn op de energierekening. Ook betekent dit uiteraard dat er minder broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen, wat goed is voor de planeet.
  • Ook kan dakisolatie ervoor zorgen dat er een stuk minder geluid de woning binnenkomt. Het is dus vaak ook nog betrekkelijk geluiddempend.

De verschillende soorten dakisolatie voor een plat dak

Bij een plat dak heb je grofweg de keuze uit 3 verschillende opties. Twee van die opties zijn voor de isolatie aan de buitenkant van een plat dak en de laatste optie heeft te maken met isolatie aan de binnenkant van een plat dak. Het zogenaamde warme dak en omgekeerde dak zijn de twee opties als je je platte dak aan de buitenkant wilt laten isoleren. Vaak is dit de beste optie, aangezien dit meestal beter werkt dan isolatie aan de binnenkant van een plat dak. Het zogenaamde koude dak is dus de dakisolatie aan de binnenkant van een plat dak. Dit heeft dan wel weer als voordeel dat dit een stuk goedkoper is om te laten plaatsen. 

Welke dakisolatie voor een plat dak past bij jou?

Mocht geld niet echt het probleem zijn, dan wordt eigenlijk altijd aangeraden om te gaan voor een warm dak. Dit isoleert het beste en hier kan dus de meeste winst mee behaald worden. Als het dak echter ook nog gebruikt wordt als dakterras of iets dergelijks, dan kan het omgekeerde dak de betere optie zijn. Isolatie aan de binnenkant van het platte dak is dus minder efficiënt, maar nog altijd beter dan geen isolatie.