Rendement van dakisolatie

De kans is groot dat je overal om je heen wel mensen kent die bezig zijn met het isoleren van hun woning. Er wordt dan ook overal gezegd dat het isoleren van een woning helemaal geen slecht idee is. Er kan namelijk een heleboel energie en dus ook geld mee bespaard worden.

Er zijn echter vele verschillende soorten isolatie. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om dubbel of misschien zelfs driedubbel glas. Hiermee zal er zeker al wat energie bespaard kunnen worden.

Het kan ook ietsje groter aangepakt worden. Dan kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan gevelisolatie of dakisolatie. Hoeveel winst wordt hier uiteindelijk mee gemaakt en is het dus de moeite waard?

Aan wat voor besparingen kan er gedacht worden?

Mocht er gekozen worden voor dakisolatie, hoeveel kan daar dan mee bespaard worden? Het kost namelijk niet niks om een dak te laten isoleren, dus uiteindelijk moet dit wel de moeite waard zijn.

Als ervan uit wordt gegaan dat het een relatieve standaard woning betreft met een dak van zo’n 74 vierkante meter, dan zal het laten isoleren van dat dak zo’n 1500 tot 2000 euro kosten. Dit is dus een stevige investering en de vraag is hoeveel dit kan besparen.

De hoeveelheid geld die er echter mee bespaard wordt zal vaak rond de 400 euro per jaar zitten. Dit houdt in dat er na maximaal 5 jaar over het algemeen alleen nog maar winst wordt gemaakt met dakisolatie. Mocht je dus van plan zijn om nog wel een tijdje in jouw huidige woning te blijven zitten, dan kan dakisolatie echt een goed idee zijn.

Wacht niet te lang met isoleren

Zeker als het woongedeelte een plat dak heeft, gaat er veel warmte verloren als er geen isolatie aanwezig is. Aangezien het gedeelte wat verwarmd wordt, direct in contact staat met het dak. Een plat dak isoleren is dus het meest belangrijke. Maar ook bij een hellend dak kan de isolatie voor veel wooncomfort zorgen, ook al is deze niet direct in contact met het leefgedeelte.

Hoe kan een woning nog beter geïsoleerd worden?

Er kan natuurlijk nog veel meer energie en dus ook geld bespaard worden. Zoals hiervoor ook al was gezegd, zijn er namelijk nog veel meer plekken waar gebruikgemaakt kan worden van isolatie.

Zo zou er bijvoorbeeld ook gekeken kunnen worden naar de vloeren in een woning. Hier kan ook veel energie bespaard worden. Hetzelfde geldt voor de gevel van een woning en de overige muren. Mocht je dus echt zoveel mogelijk energie willen besparen, dan is het slim om niet alleen voor dakisolatie te gaan.

Verder kan het zelfs zo zijn dat het minder geld kost als je deze werkzaamheden allemaal tegelijkertijd laat uitvoeren, dan als je het na elkaar zou laten doen.

Voordelen van een goed geïsoleerde woning

Tot nu toe is het voornamelijk gegaan over hoeveel energie er nou eigenlijk bespaard kan worden en hoe dit gemaximaliseerd kan worden. Maar waarom is een goed geïsoleerde woning nou zo belangrijk? Hieronder staan een aantal voordelen van goede isolatie:

  • Zoals ook al wel gezegd is, kan er gewoon veel energie bespaard worden door middel van goede isolatie. Dit betekent dat er minder geld uitgegeven hoeft te worden aan de energierekening.
  • Ook is dit goed voor het milieu. Hoe minder energie een woning nodig heeft, hoe minder broeikasgassen uitgestoten hoeven worden.
  • Ook verhoogt het het wooncomfort. De verwarming of airco hoeven immers minder vaak aan te staan, omdat het gemakkelijk altijd de juiste temperatuur is.