Dakonderhoud

Voor de meeste mensen is dakonderhoud waarschijnlijk niet iets waar vaak aan gedacht wordt. Het dak van een woning is dan ook niet iets waar vaak aan gedacht hoeft te worden. Toch is het wel van zeer groot belang dat er af en toe aan dakonderhoud wordt gedaan. Voorkomen is beter dan genezen en dat is bij een dak zeker ook het geval.

Mocht er namelijk iets mis gaan met een dak, dan zal dat meteen voor erg veel schade zorgen. Als een dak namelijk niet meer goed werkt, dan kan water vrij gemakkelijk binnendringen en dit kan dan op zijn beurt weer voor allemaal schade zorgen.

Hoewel het dus vaak wel goed zal komen als er een tijdje niet aan dakonderhoud is gedaan, kan het toch slim zijn om zo af en toe even een dakdekker in te huren die dakonderhoud kan uitvoeren.

Dakpannen schoonmaken als dakonderhoud

Zorg voor onbezorgd woonplezier

Een van de redenen waarom het echt wel de moeite waard kan zijn om te investeren in dakonderhoud, is dat het er gewoon voor zorgt dat je je geen zorgen hoeft te maken. Bij twijfels over de huidige staat van het dak, is het mogelijk om een dakinspectie aan te vragen.

Als er in dat geval iemand langskomt die weet te vertellen dat er niets aan de hand is of die ervoor heeft gezorgd dat er nu in ieder geval geen reden tot zorg meer is, dan kan dat enorm prettig zijn. Om het dak goed te onderhouden, kan een onderhoudscontract uitkomst bieden.

Uiteindelijk is het namelijk het belangrijkst dat iemand echt helemaal tot rust kan komen in hun eigen woning. Door af en toe dakonderhoud te laten verrichten, kan dit gemakkelijk geregeld worden.

Goed voor de portemonnee?

De kans is groot dat je bij dakonderhoud niet denkt aan het feit dat dit misschien zelfs goed voor de portemonnee kan zijn. Toch is dit wel het geval. Hieronder staan enkele financiële voordelen van een goed onderhouden dak op een rijtje:

  • Als eerste valt er wat te zeggen voor een goed onderhouden dak als een woning in de verkoop gaat. Een dak dat helemaal in perfecte staat is, zal een stuk meer geld opleveren dan een dak dat eigenlijk wel aan vervanging toe is. Op deze manier kan geregeld dakonderhoud dus zelfs geld opleveren voor korte termijn.
  • Daarnaast zal een goed onderhouden dak ook langer meegaan dan een dak dat niet wordt onderhouden. Dit betekent dat er minder snel geïnvesteerd hoeft te worden in een volledig nieuw dak en dat betekent dan weer dat je een stuk minder geld kwijt bent. Dakonderhoud kan dus echt wel praktisch zijn voor de lange termijn

Wie schakel je in voor dakonderhoud?

Als je op zoek bent naar een dakdekker die jou kan helpen met dakonderhoud, dan is het tijd om contact op te nemen met een goede dakwerker bij jou in de buurt. Hierbij kan het dan vaak geen kwaad om een aantal offertes op te vragen van verschillende dakdekkers.

Dan kan er namelijk goed gekeken worden welke dakdekker de beste optie is voor jou qua prijs, maar ook zeker wat betreft de kwaliteit van het geleverde werk.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.