Dakcoating aanbrengen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten coatings te bedenken. Zo denkt de een misschien aan een coating voor de auto, terwijl de ander denkt aan een dakcoating. Beide hebben ze ongeveer dezelfde taak. Ze zorgen er in ieder geval voor dat een auto of een dak er weer helemaal mooi bij komt te liggen.

Dit is echter zeker niet het enige voordeel van een dakcoating laten aanbrengen. Ook als een dak er dus al mooi uitziet, kan een dakcoating misschien toch nog wel een goed idee zijn.

Het is zowel mogelijk om een hellend dak als een plat dak van coating te voorzien.

Een dakcoating voor plat tdak

Voordelen van een dakcoating

Zoals hiervoor al is gezegd, is een van de voordelen van een dakcoating dat een dak er weer helemaal mooi bij komt te liggen. Zeker als een dak al tijdje een beetje verwaarloosd is geweest, kan dit voor een enorm verschil zorgen.

Een dak is toch wel een groot onderdeel van een woning, dus het is belangrijk dat dat er een beetje mooi uitziet. Verder staan er hieronder nog een aantal andere voordelen van een dakcoating onder elkaar:

  • Een dakcoating zorgt voor een extra beschermlaag tegen algen en mos. Dit kan er dus voor zorgen dat een dak een langere levensduur krijgt, omdat het niet geteisterd zal worden door vuil en groene aanslag. Zo gaat een dak na het aanbrengen van een dakcoating vaak nog gemakkelijk 15 jaar mee.
  • Daarnaast is het goedkoper om een dakcoating te laten aanbrengen, dan om nieuwe dakbedekking te laten leggen. Als een dak dus aan onderhoud toe is, kan een dakcoating misschien wel een zeer goede optie zijn.
  • Naast het feit dat een dakcoating bescherming biedt tegen algen en mos, biedt het ook bescherming tegen vocht. Hiermee kan ervoor gezorgd worden dat een dak dus beter bestand is tegen vocht en er dus minder kans is op lekkages.

Veel diverse type daken kunnen wel worden voorzien van een dakcoating. Veelal dient eerst het oppervlakte schoon gemaakt te worden. Denk aan het schoonspuiten van de dakpannen, waarna vervolgens de coating aangebracht kan worden.

Wanneer dakcoating gebruiken?

Dit klinkt allemaal natuurlijk erg goed, maar wanneer is dit ook uitvoerbaar? Helaas leent niet elk dak zich namelijk voor een dakcoating. Dit heeft voornamelijk te maken met de soort dakpannen die op een dak liggen.

  1. Als er betonnen of gebakken dakpannen op een dak liggen, kan dit zonder problemen gecoat worden.
  2. Maar liggener geglazuurde dakpannen op een dak, kan dit wel wat problemen opleveren.

Het is dus altijd slim om eerst contact op te nemen met een professional die vervolgens kan vertellen wat de opties zijn.

Hoe gaat het aanbrengen van dakcoating in zijn werk?

Het kan best interessant zijn om te weten hoe het coaten van een dak nou precies werkt. Allereerst zorgt een dakdekker er altijd voor dat het oppervlak helemaal mooi schoon is. Een reiniging van het dak is dus geen overbodige luxe. Of dit nu wordt gedaan door middel van een hogedrukspuit of iets anders maakt niet echt uit, zolang het uiteindelijk maar helemaal schoon is.

Hierna kan de coating aangebracht worden. Dit wordt gedaan met een kwast, roller of verfspuit. Hoewel een laag misschien al genoeg is, zullen er vaak in ieder geval twee lagen worden aangebracht voor het beste resultaat.

Het schoonmaken van trespa of kunststof op de gevelbekleding en dakkapel is altijd standaard om mee te laten nemen. Hetzelfde geldt voor het laten reinigen van de dakgoten.