Schoonmaken dakgoten

Vrijwel iedereen weet dat een woning wel een beetje onderhouden moet worden. Als dit niet het geval is, kan er namelijk van alles misgaan. Zo kan een woning er gewoon een beetje minder goed uit komen te zien, maar er kan ook echt schade aan een woning aangebracht worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lekkages.

Dit kan na verloop van tijd vanzelf gebeuren en dit is vaak erg verwoestend. Een woning kan hierdoor echt bijna onleefbaar worden. Het is dus nooit een slecht idee om lekkages te proberen te voorkomen. Een van de manieren waarop hiervoor gezorgd kan worden, is door dakgoten schoon te houden.

  Een dakgoot met bladeren leeghalen

  Belang van schone dakgoten

  De functie van dakgoten heeft te maken met het centraal afvoeren van water. In plaats van dat het gewoon van een dak afstroomt en op de grond terecht komt, wordt het op een bepaalde plek afgevoerd. Praktisch is dat natuurlijk niet, maar dan moeten dakgoten wel hun werk kunnen doen. Het kan voorkomen dat een dakgoot verstopt raakt.

  Hierdoor kan het water een stuk minder makkelijk of misschien zelfs helemaal niet meer wegstromen. Het water zal dus in de dakgoten blijven staan en dit kan voor allerlei problemen zorgen. Zo zal het in de dakgoten gaan overstromen, maar het water kan ook een woning binnen gaan dringen.

  Lekkage door verstopte dakgoten

  Het is vast niet moeilijk voor te stellen dat er een grotere kans is op lekkages als er de hele tijd water tegen de gevel aan zit. Het water kan zich namelijk een weg naar binnen banen, waardoor er bijvoorbeeld natte plekken in huis kunnen komen. De twee grootste nadelen:

  • Als eerste is dit natuurlijk niet goed voor een woning. De verf of het behang op de muren kan hierdoor loskomen en het kan ook tot veel waterschade leiden. Als er bijvoorbeeld sprake is van een lekkage op de werkkamer, dan kan veel elektronica onbruikbaar gemaakt worden.
  • Daarnaast is het ook nog eens slecht voor de gezondheid van de inwonenden. Als vocht en water een woning binnen is gedrongen, komen er vaak ook meteen schimmels mee. Als dit dag in, dag uit ingeademd wordt, heeft dit zeker geen positieve invloeden op de gezondheid.

  Vaak worden de dakgoten pas opgemerkt op het moment dat er een schade is ontstaan. Onze tip is dan ook om vroegtijdig de dakgoten te controleren, dit kan eenvoudig een visuele inspectie zijn vanuit een dakraam. Mocht dit geen optie zijn, maar staat er wel een boom in de nabijheid, dan is het verstandig om via een ladder een kijkje te nemen. Dit is uiteraard vooral na de herfst van belang, een dakgoot kan namelijk vrij snel gevuld zijn met bladeren.

  Hou de dakgoten schoon

  In het kort is het dus erg belangrijk om in de gaten te houden of de dakgoten schoon zijn en blijven. Door dit te doen voordat het echt fout gaat, kan enorm veel geld schelen. Daarnaast loop je dan ook een stuk minder risico dat er spullen kapot gaan die niet makkelijk te vervangen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken die een emotionele waarde hebben, zoals fotoalbums.

  Door dakgoten schoon te houden, kan een heleboel ellende voorkomen worden. Dakgoten laten schoonspuiten is dan ook zeker geen slecht idee. Het kan zelf gedaan worden, maar vaak is het slimmer om dit uit te besteden aan een dakdekker. Dan wordt er zeker weten goed werk geleverd en hoef je jezelf ook nog eens niet in gevaar te brengen door op hoogte te werken.