Schoonspuiten dakpannen

Een dak onderhouden is niet zo makkelijk. Alleen het feit al dat het op hoogte is, zorgt ervoor dat het een stuk minder makkelijk te bereiken is dan iets dat op de grond staat. Hierdoor is het dus lastiger om een dak schoon te houden, maar kan het ook best zo zijn dat het gewoon eerder wordt vergeten.

Het dak is natuurlijk een zeer belangrijk onderdeel van een woning, maar toch komt het veelvuldig voor dat daken een beetje verwaarloosd worden. De kans is dan ook aanwezig dat ook jouw dak misschien wel eens een onderhoudsbeurt kan gebruiken. Een van de dingen die je dan zou kunnen laten doen, is het schoonspuiten van de dakpannen. 

Schoonspuiten van dakpannen

Waarom zou je dakpannen laten schoonspuiten?

Een van de redenen waarom men wel eens dakpannen laten schoonspuiten, heeft natuurlijk te maken met hoe het dak eruitziet. De een vindt het niet zo erg als er wat groene aanslag te zien is, terwijl de ander veel liever een mooi gereinigd dak op een woning heeft zitten.

Door dakpannen te laten schoonspuiten, zal een dak er in ieder geval een stuk netter uit gaan zien. Er zijn echter ook nog wat andere voordelen van het laten schoonspuiten van dakpannen:

  • Het is niet alleen mooi, maar het is ook nog eens echt goed voor het dak. Als alle algen en mos verwijderd wordt, zal de levensduur van het dak flink toenemen. Dan kan er dus nog veel langer van het dak genoten worden, dan als de dakpannen niet waren schoongespoten.
  • Daarnaast is er altijd het gevaar van een lekkage. Een van de manieren waarop er sprake zou kunnen zijn van een lekkage, is als er mos op een dak groeit. Wanneer het mos namelijk bevriest, zal het uitzetten en hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in de dakpannen ontstaan. Als dit mos dus eerder weggehaald is doordat de dakpannen zijn schoongespoten, kan dit niet gebeuren en is er dus minder kans op een lekkage.

Het is voor iedereen natuurlijk om de afweging te maken tussen de kosten en de bovenstaande voordelen. Algemeen bekend is dat goed onderhoud de levensduur verlengt en hierdoor dus toekomstige kosten lager kunnen zijn, echter heeft dit wel een investering op korte termijn nodig.

Zelf doen of uitbesteden aan een professional?

Het hangt een beetje van de persoon af, maar als iemand een beetje handig is ingesteld, kan diegene waarschijnlijk best proberen om dakpannen zelf schoon te spuiten. Zelfs dan is het echter niet altijd de beste optie om het zelf te proberen. Enkele nadelen van zelf proberen dakpannen schoon te spuiten zijn bijvoorbeeld:

  • Het feit dat er op hoogte gewerkt moet worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is het laatste wat je wilt.
  • Daarom zijn er veiligheidsmaterialen nodig. Deze kosten allemaal ook nog eens geld.
  • Als laatste krijg je ook geen garantie als je zelf je dakpannen schoonspuit. Mocht het uitbesteed zijn aan een professional, dan heb je de garantie wel en verzeker je jezelf er dus van dat het goed gedaan wordt.

Wat kost het laten schoonspuiten van dakpannen?

Het is dus niet aan te raden om het zelf te gaan proberen. De prijs voor een professional hangt natuurlijk van veel factoren af, maar gemiddeld betaal je zo’n 8 tot 9 euro per vierkante meter. Dit is vaak al inclusief BTW. Dit valt dus ook waarschijnlijk reuze mee.