Dakrenovatie

Helaas valt er niet altijd aan te ontsnappen. Af en toe is een dak gewoon echt aan een renovatie toe. Als dit het geval is, is het zeker niet aan te raden om dit zelf te gaan doen. Ten eerste zal het werk vaak op hoogte gedaan moeten worden en ten tweede is het vaak toch nog moeilijker dan verwacht.

Ook wil je zeker weten dat je dak goed gerenoveerd is, want als dat niet het geval is, kan dat tot veel schade leiden. Hoewel het renoveren van een dak best wel wat geld kost, is het toch echt wel de moeite en het geld waard om dit door een dakdekkersbedrijf te laten doen. Deze kunnen alle soorten dakwerken uitvoeren, inclusief een volledige dakrenovatie

Het alternatief is dat je last krijgt van waterschade en andere ongein en dat is het laatste wat je wil.

Een hellend dak renoveren

Wat bepaalt de prijs voor een dakrenovatie?

Hoewel er vaak niet al te veel te doen is aan de prijs van een dakrenovatie, kan het toch slim zijn om te weten wat de prijs beïnvloedt. Daarom staan hieronder een aantal aspecten van een dakrenovatie die de prijs kunnen verhogen of verlagen:

  1. Zo is het onder andere van belang of het gaat om een schuin of een plat dak. Een schuin dak is namelijk vaak net wat lastiger en arbeidsintensiever om te renoveren en zal daarom vaak ietsje duurder zijn.
  2. Daarnaast speelt het oppervlak wat gerenoveerd moet worden uiteraard ook een belangrijke rol. Hoe groter het oppervlak dat aan renovatie toe is, hoe meer je gemiddeld zult betalen.
  3. Ook moet er rekening gehouden worden met het materiaal dat gebruikt moet worden. Dit kan de prijs namelijk ook nog verhogen. Lees meer over de diverse soorten dakbedekkingen
  4. Verder moet de oude dakbedekking uiteraard ook nog weggehaald worden. Dit kost natuurlijk ook nog extra tijd en geld. Als particulier kan je gratis naar de stort rijden, echter moet een bedrijf hier wel voor betalen, buitenom de tijd die het ze kost om het oude dak te verwijderen.

Wat kost het renoveren van een dak?

Zoals hiervoor ook al is gezegd, hangt dit van flink wat factoren af. Daarnaast zijn er ook nog verschillende dakdekkers die verschillende prijzen aanbieden. Houd bij de volgende prijzen dus in het achterhoofd dat dit gemiddelden zijn en dat het dus soms wat duurder uit kan pakken.

Bij het renoveren van een plat dak zal er gemiddeld rekening moeten worden gehouden met zo een 75 tot 100 euro per vierkante meter. Voor een hellend dak zal dit eerder zo een 75 tot 130 euro per vierkante meter zijn.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat het dakbeschot vernieuwd moet worden. Hiervoor zal er vaak rekening gehouden moeten worden met zo een 85 tot 150 euro per vierkante meter.

Type renovatieKosten per m2
Hellend dak€75,- tot €130,-
Plat dak€75,- tot €100,-
Dakbeschot vervangen€85,- tot €150,-

Een dak meteen ook isoleren

Hoewel je misschien liever je dak niet had laten renoveren, kun je wel meteen gebruik maken van deze mogelijkheid. Het dak zal immers toch open liggen en hierdoor zou er meteen ook isolatiemateriaal in het dak gelegd kunnen worden.

Mocht het altijd al zo zijn geweest dat je wel een keertje isolatiemateriaal wilde laten aanbrengen, maar je wist niet wanneer, dan zou dat misschien wel een heel mooi moment zijn. Op die manier sla je dan toch mooi twee vliegen in één klap.

Voor de dakdekker kost dit relatief gezien weinig tijd, waardoor de meerprijs vooral zal bestaan uit materiaalkosten. Het grote voordeel is dat de dakisolatie zich (zeker met hogere energietarieven) binnen no-time weer is terug verdiend.

Ga je de isolatie laten toevoegen aan het dak, vergeet dan ook niet te kijken naar eventuele subsidie regelingen die tot 30% van de kosten kunnen vergoeden. Kijk snel op onze pagina omtrent subsidies mogelijkheden.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.