dakconstructie renoveren

Een dakconstructie heeft gedurende zijn leven een heleboel te verduren,. Van wind tot regen en van zonneschijn tot sneeuw, een dak moet er maar tegen bestand zijn. Gelukkig is dat ook het hele doel van een dak, maar na verloop van tijd kan het toch minder goed gaan werken. Je kunt wel een aantal dingen doen die ervoor zorgen dat je dak ietsje langer meegaat, maar uiteindelijk zal elk dak eraan moeten geloven. Als je je dak moet laten renoveren, betekent dit vaak ook dat je de dakconstructie moet gaan vervangen.

Wat kost het laten renoveren van je dak?

Hoewel je waarschijnlijk hoopt dat je je dak niet snel hoeft te laten renoveren, kun je er soms niet zoveel aan doen. Zelfs als je er al wel rekening mee had gehouden, wil je er niet teveel geld aan kwijt zijn. Daarom kan het zeker geen kwaad om even te weten wat het renoveren van je dakconstructie je nou ongeveer gaat kosten.

Bij een dakrenovatie zul je vaak rekening moeten houden met prijzen van zo’n 70 tot 110 euro per vierkante meter. Verder kun je je dan ook meteen wel voorstellen dat veel platte daken een stuk goedkoper zijn om te renoveren dan hellende daken.

Bij platte daken gaat het vaak om prijzen van zo’n 1500 tot 1900 euro, terwijl je bij hellende daken al gauw richting de 3000 tot 4000 euro. Hoewel het zeker niet goedkoop is, heb je dan daarna wel weer een werken dak en dat is ook van groot belang.

Wanneer is het tijd om je dak te laten renoveren?

Je vraagt je nu misschien af wanneer je dan aan de bel moet trekken. Hoe weet je immers of je dak toe is aan vervanging? Vaak zul je het echt wel doorhebben als er iets niet meer helemaal klopt aan je dak. In dat geval zul je dan vaak al wel eens last hebben gehad van waterschade of anderszins overlast hebben ondervonden van een slecht dak.

Ook kan een dakrenovatie echt de moeite waard zijn als je om de haverklap weer contact op moet nemen met professionals omdat je dak dan weer kapot is. Als je dus last hebt van lekkages of misschien zelfs van houtrot in de dakconstructie, dan is het tijd om in actie te komen.

Hoe kun je je dak laten renoveren?

Hoewel je er dus waarschijnlijk niet echt op zit te wachten, kun je wel het maximale halen uit het laten renoveren van je dak. Als toch alles vervangen moet worden, kun je misschien wel wat extra’s laten doen:

  • Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet zoveel te veranderen. Misschien was je altijd wel tevreden met je dak, maar kies je dit keer voor nog betere dakpannen. Dat is dan meteen geregeld.

Als je echter altijd al eens je woning hebt willen laten isoleren, dan kan dit het ideale moment zijn. Aangezien er toch professionals met je dak bezig zullen zijn, kun je ze ook meteen vragen of ze je dak dan kunnen isoleren. Hiermee kun je een heleboel geld besparen en het is ook nog eens gunstig voor het milieu.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.