Nieuw dak laten plaatsen

Als woningeigenaar kijkt iemand er zeker niet naar uit, maar toch zal er af en toe iets moeten gebeuren aan een dak. Met een beetje geluk valt het vaak enorm mee en is de eventuele schade snel te repareren. Vaak hoeft het dan ook helemaal niet zoveel geld te kosten, terwijl een dak er daarna wel weer helemaal perfect bij zal liggen.

Als je pech hebt, kan het echter wel wat ingrijpender zijn. In dat geval moet er soms over een geheel nieuw dak nagedacht worden. Dit kan misschien een wel erg ingrijpend lijken, maar vaak is dit toch wel echt de moeite waard. Het kans zelfs nieuwe mogelijkheden geven, denk hierbij aan toevoegen van dakisolatie of een mogelijke dakopbouw te laten plaatsen.

Nieuw dak laten plaatsen

Wat kost een nieuw dak?

De kosten voor een nieuw dak ligt ergens tussen de €65,- en €125,- per m2. Dit is een groot verschil, omdat er veel diverse soorten dakbedekkingen zijn.

Hieronder hebben we een gemiddeld dak als uitgangspunt genomen. Dit is een dak van 60 vierkante meter.

Soort dakbedekkingKosten van gemiddeld dak (60m2)
Dakpannen€6.000,-
Rieten dak€7.500,-
Zinken dak€6.500,-
Groen dak€4.500,-
Bitumen dak€4.000,-
EPDM dak€4.500,-
PVC / kunststof€5.000,-

Naast het materialen zijn er natuurlijk nog meer factoren die de prijs zullen bepalen. Zo zal er bij het plaatsen van een nieuw dak altijd maatwerk zijn. Niet ieder dak en/of constructie is identiek. Geef daarom de wensen over het dak zo specifiek mogelijk door bij het aanvragen van een offerte.

Waarom een goed dak van groot belang is

Als het nou inderdaad zo blijkt te zijn dat een dak echt aan vervanging toe is, dan is het dus helaas tijd om een nieuw dak te laten plaatsen. Dit is nogal een klus en kost daarom ook wel wat geld. Toch is het wel enorm belangrijk dat een dak in goede staat is. Hieronder staan een aantal redenen waarom dat zo belangrijk is:

  1. Allereerst is het natuurlijk zo dat je zo fijn en onbezorgd mogelijk in een woning kunt leven. Dit is het geval als je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele dakschade. Een nieuw en dus goed dak is daarom zeker geen overbodige luxe.
  2. Ook is een nieuw dak goed voor de waarde van een woning. Mocht het op een gegeven moment zo zijn dat er verhuisd gaat worden, dan zal een nieuw dak ervoor zorgen dat een huis flink meer geld waard is. Op die manier kan een dak zichzelf dus zelfs volledig terugverdienen.
  3. Als laatste is het grootste doel van een goed dak natuurlijk dat het ervoor zorgt dat de woning beschermd is tegen regen en andere weersverschijnselen. Met een nieuw dak zit je dan altijd goed en is de kans op waterschade miniem.

Een plat dak aanbrengen

Waarom een nieuw dak nemen?

Zoals hiervoor al gezegd is, kan het zo zijn dat een dak nu eenmaal aan vervanging toe is. In dat geval is het altijd slim om een nieuw dak te laten plaatsen. Het kan echter ook zo zijn dat een dak op zich nog wel in prima staat is en je misschien denkt dat een dakrenovatie voldoende is. Toch kan het dan helemaal geen slecht idee zijn om alsnog te overwegen om een nieuw dak te laten plaatsen.

Zo is het vaak nodig om een nieuw dak te laten plaatsen als een woning wordt uitgebreid. Hiervoor zal er dan een nieuw dak geplaatst moeten worden. Er zou dan dus ook meteen voor gekozen kunnen worden om het al bestaande dak ook te laten renoveren.

Daarnaast kan de energie-efficiëntie van een dak ook een grote rol spelen in dit besluit. Als het bestaande dak slecht isoleert, kan een nieuw dak ook een goed idee zijn om dan direct de dakisolatie ook aan te pakken.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.