Nokvorsten

Een dak bestaat uit best een heleboel onderdelen. Zo heb je natuurlijk de dakbedekking, maar daarvoor is het van vitaal belang dat er ook een goede dakconstructie staat. Verder heeft een dak ook eigenlijk altijd een aantal regenpijpen om het regenwater goed en snel af te voeren.

Een onderdeel van het dak dat wel van groot belang is, maar dat vaak wordt vergeten zijn de nokvorsten.

Het kan voorkomen dat er iets niet meer helemaal in orde is met de nokvorsten van een dak en dat kan dan echt wel flinke problemen met zich meebrengen. Het is dus slim om je ervan bewust te zijn dat nokvorsten een belangrijk onderdeel van een dak zijn en dat deze eens in de zoveel tijd even gecheckt moeten worden door een dakdekker. Zeker na een storm, gebeurt het regelmatig dat de nokvorsten beschadigd zijn. Een spoedreparatie is dan wenselijk!

Nokvorsten aanbrengen door dakdekker

Wat zijn nokvorsten?

Als eerste is het nu dan waarschijnlijk wel handig om het even over nokvorsten te hebben. Het is zoals hiervoor gezegd namelijk wel een belangrijk onderdeel van een dak, maar het is niet zo bekend bij de meeste mensen.

In het kort zijn nokvorsten het bovenste deel van je dak. Op het allerhoogste stukje van het dak, ligt er dakbedekking dat als sluitstuk van het dak dient. Dit worden de nokvorsten van een dak genoemd. Het is dan ook helemaal niet gek dat het wel eens voorkomt dat er lekkage optreedt doordat er iets mis is met de nokvorsten. Dit is vaak ook te herkennen door de lekkage die binnen in de nok van het dak te zien is.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.