Kapotte nokvorsten

Een dak bestaat uit veel verschillende onderdelen. Hoewel ze allemaal andere dingen doen, zijn ze toch ook allemaal van groot belang. Zo wil je dat je dakconstructie in goede staat is om het dak overeind te houden en wil je dat je dakbedekking in goede staat is om het water buiten te houden. In de nok van je dak heb je te maken met nokvorsten.

Dit is ook onderdeel van je dak en zeker niet onbelangrijk. Als hier namelijk iets mis mee is, kan dit tot grote schade aan je dakconstructie leiden. Aangezien dit uiteraard niet iets is waar je je zorgen over wilt maken, kan het slim zijn om je nokvorsten af en toe eens te laten controleren.

Kom erachter of jouw nokvorsten nog in orde zijn

Door je nokvorsten te laten controleren kun je er namelijk snel achter komen of je je zorgen moet maken of niet. Als er uit de controle komt dat je je geen zorgen hoeft te maken en dat je nokvorsten nog helemaal in goede staat zijn, is dat alleen maar goed nieuws. Je hoeft deze dan dus niet te laten renoveren of vervangen. Als echter blijkt dat je nokvorsten inderdaad wel betere tijden hebben gekend, dan zul je waarschijnlijk toch echt even willen investeren in de reparatie van je nokvorsten. Het is nu eenmaal een dusdanig belangrijk onderdeel van je dak, dat je dit niet gewoon zo kunt laten.

Hoe gaat het repareren van nokvorsten in zijn werk?

Mocht het nou inderdaad zo zijn dat er geconstateerd wordt dat jouw nokvorsten gerepareerd moeten worden, hoe zal dat dan gaan? Allereerst zul je dan een offerte krijgen van een professional die jou kan helpen met jouw vraagstuk. Als je akkoord gaat met de prijs, zal er vaak meteen begonnen worden met het werk:

  1. Eerst zullen de nokvorsten die niet meer in orde zijn worden verwijderd.
  2. Vervolgens wordt de ondergrond van de nokvorsten eens even goed gereinigd.
  3. Als de ondergrond er weer helemaal mooi en schoon bij ligt, kunnen de nokvorsten weer terug worden gelegd. De nokvorsten die niet meer gebruikt kunnen worden, zullen dan worden vervangen door nieuwe exemplaren.
  4. Deze worden daarna weer stevig vastgelegd, zodat ze nog vele jaren mee kunnen.

Laat je nokvorsten vooral eens checken

De kans is groot dat je je nokvorsten wel eens vergeet en misschien wist je niet eens van het bestaan van nokvorsten af. Toch zijn nokvorsten zoals hierboven gezegd erg belangrijk. Het is dus echt geen overbodige luxe om hier af en toe eens naar te laten kijken.

Zeker als je last hebt van lekkages of als je vermoedt dat je dakconstructie wel betere tijden heeft gezien, is het echt geen slecht idee om je nokvorsten eens te laten bekijken door een professional.

Met een beetje geluk is er niks aan de hand en weet je gewoon zeker dat je dak nog in goede staat is. Als het wel slecht nieuws is, ben je er in ieder geval op tijd bij geweest. Dit kan er dan dus voor hebben gezorgd dat jou veel waterschade bespaard is gebleven.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.