Schoorsteenrenovatie

Schoorstenen zijn er in allerlei vormen en maten. De ene woning heeft een zeer zichtbare schoorsteen, terwijl de schoorsteen bij de andere woning nauwelijks te zien is. Wat voor schoorsteen het ook is, elke schoorsteen heeft op een gegeven moment iets van onderhoud nodig.

Met een beetje geluk hoeft dit echt niet zo vaak te zijn, maar het is altijd slim om eens in de zoveel tijd even te laten kijken of je schoorsteen nog in goede staat is. Als een schoorsteen namelijk aan renovatie of vervanging toe is, dan wil je hier zo snel mogelijk bij zijn. Dat scheelt namelijk domweg gewoon kosten en ook de nodige ellende. 

Schoorsteen in het midden van een dak

Waarom zou je je schoorsteen laten renoveren?

Zoals hierboven is gezegd, is ook een schoorsteen af en toe aan renovatie toe. Maar waarom is het renoveren van een schoorsteen eigenlijk belangrijk? Hieronder staan een aantal redenen waarom je toch maar beter wel een schoorsteen kunt laten renoveren als dat wordt aangeraden:

  • Als eerste wordt er door middel van een schoorsteenrenovatie natuurlijk voor gezorgd dat een schoorsteen weer helemaal in goede staat is. Dit houdt dus in dat een schoorsteen niet zomaar van een dak af kan vallen en dat het zijn taak goed kan doen.
  • Daarnaast is het altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de kans op koolstofmonoxidevergiftiging. Door een schoorsteen te laten renoveren, verminder je de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging.
  • Een ander gevaar wat kan optreden bij een schoorsteen is een zogenaamde schoorsteenbrand. Dat wil je ook zoveel mogelijk vermijden en ook daarom kan een schoorsteenrenovatie geen overbodige luxe zijn.
  • Als laatste is een schoorsteen ook relatief vaak de schuldige als er sprake is van een lekkage. Door de schoorsteen eens in de zoveel tijd te laten nalopen door een dakdekker, weet je zeker dat het risico daarop zo klein mogelijk is.

Het zijn behoorlijk belangrijke redenen om de schoorsteen goed te onderhouden. Een schoorsteen kan dus serieus levensgevaarlijk zijn op het moment dat er achterstallig onderhoud is. Zeker nog bij het gebruik van een gaskachel is het noodzaak om jaarlijks de schoorsteen te laten reinigen. Bij schade aan de schoorsteen, zal deze op korte termijn gerenoveerd moeten worden.

Hoe werkt een schoorsteenrenovatie?

Mochten er vermoedens zijn dat een schoorsteen niet helemaal meer in goede staat is, dan is het slim om contact op te nemen met een dakdekker in de buurt. Deze komt dan zo snel mogelijk kijkje nemen bij de schoorsteen. Mocht dan inderdaad blijken dat de schoorsteen wel een renovatie kan gebruiken, dan wordt die afspraak zo snel mogelijk gemaakt.

Vervolgens zal de dakspecialist de klus snel en vakkundig klaren. Afhankelijk van wat er precies moet gebeuren kan het wat langer of wat korter duren, maar vaak hoeft een schoorsteenrenovatie niet zoveel tijd in beslag te nemen.

De kosten van een schoorsteenrenovatie

Het is altijd handig om een grof idee te hebben van wat je voor iets zult moeten betalen. Bij een schoorsteenrenovatie is dat ook zeer zeker het geval. Het is echter niet heel makkelijk om deze vraag te beantwoorden. De ene schoorsteenrenovatie is immers de andere niet en het kan dus heel goed best wel een beetje verschillen.

Daarnaast vraagt de ene dakdekker ook nog eens een net andere prijs dan de andere dakspecialist. Desondanks zal het vaak rond de 600 euro zitten voor een schoorsteenrenovatie. Hierbij moet dan soms ook nog rekening gehouden worden met een inspectie van zo’n 200 euro.

Om een concrete prijs te ontvangen van de inspectie en het eventuele nodige onderhoud/renovatie, is het mogelijk om een gratis en vrijblijvende offerte op te vragen