Schoorsteenbrand

Er zijn vele soorten branden te bedenken. Zo zou er meteen gedacht kunnen worden aan natuurbranden. Hierbij gaan hele stukken natuur in vlammen op. Er zijn echter ook andere wat meer kleinschalige branden te bedenken. Hierbij zou er bijvoorbeeld gedacht kunnen worden aan een vlam in de pan.

Hoewel dit natuurlijk nog steeds heel vervelend is en je er enorm van kunt schrikken, zal dit vaak een stuk minder schade aanrichten dan een grote natuurbrand. Iets wat er nog wel net wat heftiger uitziet, is een zogenaamde schoorsteenbrand.

schoorsteen die gerenoveerd dient te worden

Wat houdt een schoorsteenbrand in?

Eigenlijk zegt het woord al een beetje wat dit betekent. Bij een schoorsteenbrand is er namelijk sprake van een brand in de schoorsteen. Van buiten zal dit dan over het algemeen te zien zijn doordat er een vlam uit de schoorsteen komt.

Maar hoe kan een schoorsteen nou opeens in de fik vliegen? In een schoorsteen zal er eigenlijk altijd wel een aanslag teruggevonden worden. Deze zal niet makkelijk gaan branden, maar het kan wel. Als dat gebeurt, krijg je dus te maken met een zogenaamde schoorsteenbrand.

Hoe komt de aanslag daar?

De aanslag die in de brand kan vliegen, is vaak voornamelijk roet en creosoot. Dit creosoot kan in een schoorsteen terecht komen door nat of rot hout. Het is dus van groot belang dat er af en toe gekeken wordt naar de staat van een schoorsteen om schoorsteenbranden te voorkomen. Creosoot ontbrandt pas vanaf zo’n 500 graden Celsius.

Dit klinkt misschien als heel veel, maar dit wordt over het algemeen makkelijk bereikt in een schoorsteen. Als er dus creosoot in een schoorsteen zit, is het erg gevaarlijk om hier niet iets aan te laten doen. 

Een schoorsteenbrand voorkomen?

Iets echt helemaal voorkomen is natuurlijk erg lastig. Je kunt maar net pech hebben, waardoor je toch last van iets krijgt, terwijl jij zo zorgvuldig mogelijk met de schoorsteen omging. Er zijn echter zeker wel dingen te doen, waardoor de kans op een schoorsteenbrand een stuk kleiner wordt. Hieronder staan een aantal van die tips op een rijtje:

  • Zo is het eigenlijk nooit een slecht idee om de schoorsteen goed te laten onderhouden. Eens in de zoveel tijd even een dakdekker langs laten komen om te checken of alles nog in orde is, is geen overbodige luxe. Ook het jaarlijks laten vegen van de schoorsteen is slim.
  • Bij een schoorsteenbrand is het ten zeerste afgeraden om het vuur met water te doven. Dit kan veel beter gedaan worden door middel van zand. Zorg er dus altijd voor dat er zand naast de open haard staat.
  • Als de open haard wordt aangestoken, kan dat op verschillende manieren. Om de kans op schoorsteenbranden zo klein mogelijk te houden, is het slim om gebruik te maken van aanmaakhoutjes. Spiritus of benzine gebruiken is veel minder slim.
  • Als je gebruik zou willen maken van een bedrijf dat jouw schoorsteen schoon moet houden, dan kan het slim zijn om te zoeken naar een bedrijf dat dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dan verzeker je jezelf van kwaliteit.

De kosten voor een inspectie zal enkele honderden euro’s zijn. Daarbij is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten, hierdoor wordt het risico geminimaliseerd! Om het risico in zijn geheel weg te halen, is het mogelijk om geen vlam in huis te hebben. In een gasvrije woning is dit een belangrijk voordeel. In sommige gevallen is het dan ook mogelijk om de schoorsteen in zijn geheel te laten verwijderen. Het is dus weer een bijkomend voordeel voor het verduurzame van de woning.