Zinkwerk

Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van elke woning. Zeker in het toch vaak regenachtige Nederland is het geen overbodige luxe om goede dakgoten te hebben. Dit zorgt er immers voor dat regenwater snel en efficiënt afgevoerd kan worden door het op een centrale plek de grond in te laten trekken.

Er zijn echter relatief veel verschillende soorten dakgoten te krijgen, dus als er gekozen moet worden tussen verschillende dakgoten, dan kan het nog wel een klus zijn om de juiste te kiezen. Een van de opties die er bijvoorbeeld is, zijn de dakgoten van zink.

Zinken dakgoot

Waarom is zink goed voor dakgoten?

Er zijn een heleboel materialen waarvan je dakgoten zou kunnen maken, dus waarom is zink nou precies een van de beste opties voor dakgoten? Dit heeft met een aantal zaken te maken:

  • Zo is zink relatief gemakkelijk te bewerken, waardoor het dus vrij gemakkelijk tot mooie dakgoten gemaakt kan worden.
  • Daarnaast is het qua uitstraling erg veelzijdig. Bij bijna elke soort woning kan er wel gebruik worden gemaakt van zinken dakgoten.
  • Daarnaast is het ook nog eens een erg sterk materiaal, waardoor het niet zomaar kapot gaat. Het kan dus echt wel tegen een stootje en er mag van uitgegaan worden dat een zinken dakgoot een storm echt wel aankan.

Voordelige dakgoot

Daarnaast is een zinken dakgoot ook relatief goedkoop. Ondanks het feit dat het een lichtgewicht en sterk dakgoot is, hoef je hier helemaal niet zo heel veel geld voor neer te tellen. Een zinken dakgoot wordt dan vaak ook geprezen om zijn uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Daarnaast is zink ook nog eens erg duurzaam en kan het zoals hiervoor ook al gezegd echt wel tegen een stootje. Mocht er onverhoopt echter toch iets kapot gaan, dan is dat ook nog steeds niet het eind van de wereld. Zinken dakgoten zijn namelijk vaak relatief eenvoudig te repareren.

Zelfs als de zinken dakgoot het dus een keertje teveel wordt, dan is het probleem vaak snel en relatief goedkoop weer op te lossen. Dat is natuurlijk wel fijn om te weten, want hoewel het belangrijk is dat een woning goede dakgoten heeft, is het ook wel prettig om te weten dat hier niet een fortuin voor betaald hoeft te worden. 

Nadelen van zink

Natuurlijk zijn er altijd ook nog wel wat nadelen te bedenken. Dit is ook het geval bij zinkwerk. Hoewel het dus echt geen slechte optie is voor dakgoten, is het altijd slim om even te kijken wat eventuele nadelen van deze optie nou eigenlijk zijn. Daarom staan hieronder een aantal nadelen van zink op een rijtje:

  • Zo is een zinken dakgoot over het algemeen niet het makkelijkst schoon te houden. Vuil en klein organisch afval kan zich namelijk relatief gemakkelijk ophopen in een zinken dakgoot. Het is dan dus ook zaak dat een zinken dakgoot vaak wordt gereinigd.
  • Daarnaast is een zinken dakgoot eigenlijk nooit een slechte keuze voor een woning, maar voegt het ook vaak niet heel veel karakter toe. Dit kan dus een reden zijn om voor een ander materiaal te kiezen.

Gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten?

Zoals hiervoor al is gezegd, is het slim om je nokvorsten af en toe eens te laten checken. Dit kun je vaak beter niet zelf doen, aangezien het nogal gevaarlijk werk kan zijn. Er moet immers op hoogte gewerkt worden en dat kan dus vaak beter overgelaten worden aan een dakdekkersbedrijf. Enkele gevolgen van slecht onderhouden nokvorsten staan hieronder op een rijtje:

  • Zo kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan vallende dakpannen. Als nokvorsten niet meer in goede staat zijn, kan het zomaar gebeuren dat dakpannen van een dak kunnen vallen. Dit natuurlijk met alle eventuele gevolgen van dien. 
  • Daarnaast kan er ook water onder de dakpannen van de nokvorsten komen. Als dit lange tijd aanhoudt, kan dit uiteindelijk voor lekkage en zeer vervelende waterschade zorgen. Ook de kans rot aan de dakconstructie wordt dan steeds groter.
  • Ook is het slecht voor de isolatie van een dak. Mochten de nokvorsten niet meer werken naar behoren, dan kan dat echt ten koste gaan van een heleboel energie en warmte.

Een belangrijke en eenvoudige manier om het dak te controleren, is een visuele inspectie. Kijk regelmatig naar boven om te kijken of er afwijkingen te zien zijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

In dit geval is dat zeker ook zo. Het is namelijk helemaal niet zo duur om eens een keertje iemand in te huren om te laten kijken naar de nokvorsten van een woning. Als dan blijkt dat het inderdaad slim is om er wat reparatiewerk aan te laten verrichten, dan kan dat snel en eenvoudig gedaan worden.

Op het moment dat het op tijd gedaan wordt, kan dit een heleboel ellende voorkomen. Dit bespaart jou dan dus niet alleen geld, maar ook een heleboel tijd en moeite. Je nokvorsten dus eens in de zoveel tijd laten controleren, is echt geen slecht idee.