Daklekkage

Daklekkage is een van de vervelendste dingen die je als woningeigenaar kan overkomen. Het is namelijk echt zoiets waar je als het eenmaal gebeurt is niet zoveel meer aan kunt doen. Wel is het zo dat je de schade natuurlijk zoveel mogelijk beperkt kunt houden als je snel professionele hulp inschakelt, maar je kunt er persoonlijk vaak niet zo bijster veel meer tegen doen.

Wel kan er altijd gekeken worden naar hoe je wellicht had kunnen voorkomen dat er sprake zou zijn geweest van daklekkage. Hoewel het zeker ook zo kan zijn dat een goed onderhouden dak door puur toeval last zou kunnen krijgen van lekkage, is de kans daarop wel een stuk kleiner dan bij een slecht onderhouden dak. Daarom kan het slim zijn om een beetje te weten wat voor oorzaken er allemaal zijn voor een eventuele daklekkage.

Kapotte dakpannen zorgen voor lekkage

Helaas is niet iedere lekkage zo overduidelijk waar te nemen als bovenstaande foto:)

Daklekkage bij een schuin dak

Allereerst is het slim om even te bedenken dat er natuurlijk verschillende soorten daken bestaan. Grofweg kun je het dan onderverdelen in platte daken en in schuine daken. Als je naar schuine daken kijkt, dan zijn er een aantal plekken waarbij er relatief vaak sprake kan zijn van lekkage.

Zo heeft het er bij een hellend dak met dakpannen eigenlijk vrijwel altijd mee te maken dat er iets mis is met een of een aantal dakpannen. Als er dus sprake is van kapotte dakpannen kan dit leiden tot daklekkage, maar ook als dakpannen bijvoorbeeld niet meer goed liggen en dus niet goed op elkaar aansluiten, kan dit reden zijn tot zorg. Als je dit constateert en tijdig laat oplossen, kun je vaak een heel stuk erger voorkomen.

Daklekkage bij een plat dak

Bij een plat dak heb je vaak niet te maken met dakpannen. Hier heb je dan ook andere oorzaken van daklekkages voor een plat dak:

  • Zo is het bij platte daken van groot belang dat het water goed afgevoerd wordt. Als dit immers op het dak blijft staan kan dit na verloop van tijd in het dak trekken en dan zijn de rapen gaar.
  • Verder kan er iets mis zijn met het daklood bij schoorstenen of dakkapellen. Als dat beschadigd is geraakt kan er op die plekken ook water binnendringen.
  • Ook is het slim om te kijken naar de dakgoten van je woning. Als die namelijk verstopt raken, kan het water nergens meer heen. Het zal dan na verloop van tijd overstromen en langs je woning omlaag lopen. Dit heb je natuurlijk ook liever niet, dus is het van belang dat je je dakgoten goed laat onderhouden.

>> Lees meer over de oorzaken en oplossingen voor een lekkage op een plat dak

Check regelmatig je dak

Zoals hiervoor gezegd, heb je dus vaak niet zoveel invloed op of je nou last hebt van daklekkage of niet, maar je kunt er wel voor zorgen dat die kans zo klein mogelijk is. Dit houdt dus in dat je regelmatig laat kijken of je dak nog wel in goede staat is. Ook als je zelf constateert dat er ergens iets niet helemaal in orde is, is het dus zaak om dit zo snel mogelijk te melden aan Dakwerken de Jong die jou daar dan verder mee kan helpen.

Wat kan een dakdekker voor jou betekenen?

Als het aankomt op je woning, is het vaak aanlokkelijk om zelf lekker veel te doen. Je hoeft het dan immers niet uit te besteden aan iemand anders en je hebt het helemaal zelf in de hand. Verder geldt ook nog eens dat je dan flink wat geld kunt besparen wat je anders kwijt zou zijn aan een professional. Toch kan het soms wel slim zijn om contact op te nemen met een professional. Zeker als het om relatief gevaarlijke klussen gaat op bijvoorbeeld je dak. Dan is een dakdekker inhuren vaak helemaal geen slecht idee.

Gevaarlijk werk

Een van de redenen waarom je wellicht zou kunnen overwegen om een dakdekker in te schakelen heeft te maken met het gevaar dat werk op een dak met zich meebrengt. De kans is groot dat het gewoon goed zou gaan, maar als er iets fout gaat, dan kan dat zeer ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Een dakdekker kan in dat geval dus niet zo’n kwaad.

Een lekkage dichten op plat dak

Verzeker jezelf van kwaliteit

Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens zo dat je zelf waarschijnlijk niet dagelijks op een dak werkt. Hoewel je dan dus misschien in theorie wel weet wat er allemaal moet gebeuren, kan dit in praktijk nog best lastig zijn. Als je een goede dakdekker inschakelt, weet je zeker dat je dak goed en professioneel gemaakt zal worden.

Advies vragen

Ook een belangrijke reden waarom het handig kan zijn om een dakdekker te contacteren, heeft te maken met de kennis die diegene voor jou heeft. Misschien heb je bijvoorbeeld wel een aantal vragen over verschillende soorten daken en wat voor jouw woning nou de beste keuze is. Bij een dakdekker kun je dan altijd even aankloppen voor wat goed advies voor jouw woning.