Plat dak lekkage

De functie van een dak is vrij helder. Het zou ervoor moeten zorgen dat de woning droog blijft en het beschermt een woning tegen allerlei weersinvloeden. Nu kan het echter gebeuren dat een dak langzamerhand steeds ietsje minder goed gaat werken. Dit kan te maken hebben met ouderdom van het dak, maar ook met een hevige storm die schade heeft aangericht. Als men erachter komt dat een dak de woning niet meer goed kan beschermen, is het slim om zo snel mogelijk een professionele dakdekker in te schakelen. Hoe eerder een dakdekker de kans krijgt om een plat dak te repareren, hoe minder schade de woning zal ondervinden. 

Wat zijn eventuele oorzaken van lekkage bij een plat dak?

Dit kan met van alles en nog wat te maken hebben. Er zijn echter een aantal plekken waar bij een plat dak extra naar gekeken kunnen worden. Dit zijn de zwakke plekken van een plat dak en hier zullen dan ook het vaakst lekkages optreden:

  • Als allereerste wordt er natuurlijk gekeken naar de dakbedekking. Zo kan het zo zijn dat er water op een plat dak blijft staan, waardoor er na verloop van tijd lekkage optreedt. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in een plat dak door plantengroei of uitdroging van het dak.
  • Verder wordt er vaak gekeken naar daklood. Dit zit voornamelijk rond schoorstenen en hier kan water ook binnendringen.
  • Daarnaast zijn dakgoten ook vaak de schuldige. Zolang dakgoten water goed kunnen afvoeren, is er niet zoveel aan de hand, maar zodra een dakgoot verstopt raakt, kan dit voor veel problemen zorgen. Een verstopte dakgoot laten ontstoppen, is dan ook geen overbodige luxe en kan je veel ellende schelen.

Hoe wordt een lekkage bij een plat dak verholpen?

Dit hangt natuurlijk een beetje af van het specifieke probleem. Als er iets mis is met de dakbedekking, dan kan dit vaak relatief eenvoudig opgelost worden. Meestal wordt dit dan gewoon vervangen en is er daarna geen omkijken meer naar. Bij een plat dak geldt dan vaak dat er een vloeibare dakbedekking wordt gegoten. Voor daklood geldt vaak ook dat het betrekkelijk makkelijk op te lossen is. Mocht dat de schuldige zijn voor de lekkage, dan kan dat vaak erg makkelijk worden vervangen door een professional. Als het te maken heeft met de dakgoten, dan is het ook een kwestie van het laten ontstoppen en misschien zelfs vervangen van de dakgoten. Hierna zou het alleen maar beter moeten worden.

Wees er zo snel mogelijk bij

Waterschade is gewoon erg vervelend. Niet alleen zal er veel geld moeten worden geïnvesteerd in het repareren van de schade, maar er kan ook veel emotionele schade plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan fotoalbums die op zolder worden bewaard. Als daar nou net een lekkage komt, kun je wel gedag zeggen tegen al die mooie herinneringen. Daarnaast zijn lekkages ook nog eens slecht voor de gezondheid. Er zijn dus meer dan genoeg redenen om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professional die jou verder kan helpen.