Lekdetectie

Als er sprake is van een lekkage, is dat altijd erg vervelend. Dit houdt namelijk in dat er in een woning ergens iets niet meer helemaal goed zit en dit moet dan zo snel mogelijk opgelost worden. Vaak zal het vrij duidelijk zijn waar een lek zit.

Misschien is er bijvoorbeeld gewoon een grote plas water te zien of zitten er duidelijke vochtplekken in de muren of het plafond. Het is alleen helaas niet altijd even makkelijk om de precieze plek van een lek te achterhalen. Gelukkig is er dan altijd de optie van lekdetectie. Met een lekdetectie kan namelijk vrijwel elk lek snel en vakkundig opgespoord worden.

Hoe gaat lekdetectie in zijn werk?

Er zijn een aantal verschillende manieren om lekken te detecteren. Een van de manieren om een lek te detecteren heeft te maken met een warmtebeeldcamera. In het kort laat zo’n camera snel zien waar het warmer en kouder is.

Mocht een warmtebeeldcamera dus op de muur worden gericht, dan zou er een duidelijk verschil tussen het water in de leidingen en de muur moeten zitten. Als er sprake is van een lek, is dit verschil een heel stuk minder duidelijk. Het water dat uit de leidingen lekt, zorgt er namelijk voor dat het temperatuurverschil een stuk minder groot wordt. Op die manier kunnen veel lekken die dus met het blote oog niet zomaar te spotten zijn toch worden opgespoord.

Voordelen van lekdetectie

Nu kun je je misschien afvragen hoeveel nut het heeft om een lekdetectie te laten uitvoeren. Als er immers nog niet echte vochtplekken in een muur zitten, is het toch ook nog niet zo erg? Toch is het altijd slim om snel te handelen, zeker als het gaat om lekkages in een woning. Het kan namelijk na verloop van tijd erg veel ellende met zich meebrengen, zoals onder andere schimmelgroei. Enkele voordelen van lekdetectie zijn dan ook:

  • De snelheid waarmee lekken opgespoord kunnen worden. Vaak hoeft er helemaal niet lang gezocht te worden voordat het probleem bekend is.
  • Verder geldt dat het ook een heel precieze lekdetectie is. Als een lek gevonden is, kan dit lek ook tot op de millimeter nauwkeurig in kaart worden gebracht. Zo kan er zo secuur mogelijk te werk worden gegaan.
  • Omdat er dus zo secuur mogelijk gewerkt kan worden, hoeft er dus ook maar weinig gesloopt te worden. Het herbouwen van de muur en eventuele andere schade wordt zo een stuk goedkoper dan het had kunnen zijn.

Zelf aan lekdetectie doen of het overlaten aan een professional?

Het kan nu aanlokkelijk zijn om zelf aan de slag te gaan. Dit is zeker een optie, maar dan is hiervoor wel eerst nog onder andere een warmtebeeldcamera nodig. Dat zijn zeker geen goedkope apparaten, dus als dit de enige keer is dat het gebruikt zal worden, is dat misschien een beetje zonde. Verder weet een professional precies wat er wel en niet kan. Zo verzeker je jezelf ervan dat een lek goed en snel wordt opgespoord. Het is dus altijd aan te raden om dit werk uit te besteden aan een professional.