Stormschade

Natuurlijk wil iedereen zoveel mogelijk voorkomen dat er schade ontstaan aan hun woning. Toch is dit lang niet altijd volledig uit te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zware storm. In dat geval is het gewoon niet met zekerheid te zeggen dat een woning hier geen schade aan zal gaan ondervinden.

Stormschade is dan ook iets waar veel mensen wel eens mee te maken zullen krijgen. Het is erg vervelend omdat het veel schade kan opleveren. Als het tegenzit komt er ook nog eens een heleboel water binnen, waardoor dat op zijn beurt ook weer allemaal ellende veroorzaakt. Stormschade is dus echt geen pretje en daarom is het slim om de kans daarop zoveel mogelijk te beperken

Kapotte dakpannen zorgen voor lekkage

Tips om stormschade tegen te gaan

Hoewel stormschade dus eigenlijk vrijwel nooit volledig uitgesloten kan worden, betekent dit niet dat je er niet iets aan kunt doen. Er kunnen wel degelijk een aantal acties uitgevoerd worden die ervoor kunnen zorgen dat een woning minder of geen stormschade oploopt. Hieronder staan daarom een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen:

  • Zo is het altijd slim om ramen en deuren te sluiten bij een storm. Niet alleen kan water hierdoor minder makkelijk naar binnen dringen, maar zo kunnen deze ook niet zo snel kapot waaien.
  • Mocht je zonwering hebben, dan is het slim om deze in te klappen of op te rollen. Zo kan dit een stuk minder makkelijk beschadigd raken.
  • Controleer indien mogelijk ook van tevoren even of de dakgoten rondom een woning nog in goede staat zijn. Dit is van groot belang bij een storm om het regenwater snel en efficiënt af te kunnen voeren.
  • Probeer zoveel mogelijk spullen die buiten staan binnen te zetten. Zeker als deze spullen niet zoveel wegen of niet vastzitten, is dit een slimme zet.
  • Mochten er bomen rondom een woning staan, dan kan het slim zijn om loszittende of overhangende takken te snoeien. Deze kunnen dan immers niet meer op de woning vallen. Boomverzorging kan dus een goede investering zijn om schade te voorkomen.

Meld stormschade bij de verzekering

Verder is het altijd slim om de schade bij de verzekering te melden. Dit soort schade wordt in de regel namelijk wel vergoed door de verzekering. Vaak geldt er bij stormschade helaas wel een verhoogd eigen risico, waardoor je dus meer uit eigen zak zult moeten betalen.

Het eigen risico ligt doorgaans tussen de 100 en 450 euro. Dit is echter nog steeds een stuk beter dan wanneer alles zelf betaald had moeten worden. Het is dus zeker wel de moeite waard om de schade te documenteren en te melden aan de verzekering.

Stormschade is erg vervelend

Er zijn dus zeker wel een aantal dingen die gedaan kunnen worden om stormschade tegen te gaan. Daarnaast kan stormschade vaak dus ook gemeld worden aan de verzekering, waardoor je zelf niet zoveel geld kwijt bent.

Desalniettemin blijft stormschade erg vervelend en kan er meer kapot gaan dan je lief is. Daarom is het extra goed om te weten hoe stormschade te voorkomen is en wat er moet gebeuren als je onverhoopt wel te maken krijgt met stormschade.